Kjører om kapp i retning utslippsfri transport

Den grønne omstillingen ruller videre på veiene i Vestland. På Klimapartnere Vestlands første møte om grønn transport viste Asko Vest og Norengros K.J. Brusdal fram de første el-lastebilene i Vestland.

Torsdag var flere av Vestlands fremste aktører innen grønn transport samlet til Klimapartnere Vestlands første møte i møteserien «Grønn transport i Vestland». Ved Norengros K.J. Brusdals fasiliteter i Arna fikk deltakerne blant annet ta en titt på Vestlands første utslippsfrie lastebiler. Denne høsten har nemlig både Asko Vest og Norengros K.J. Brusdal fått sine første elektriske lastebiler.

– Vi er stolte over å kunne tilby våre kunder utslippsfrie leveranser, sa daglig leder I Norengros K.J. Brusdal, Ruth Brusdal.

Hvem var først?

Det kom tydelig fram at det ligger mye prestisje i å være i front av det grønne skiftet da det oppstod en vennskapelig diskusjon om hvem som faktisk var først ute med sin elektriske lastebil i Vestland. Norengros K.J. Brusdal hadde et håp om at ELiNor var først ute, men måtte til slutt se seg slått på målstreken av «storebror» ASKO Vest.

– Vi skulle egentlig få den før sommeren, og da hadde vi vært først, sa Ruth Brusdal spøkefult etter hun og Trond Eikeland i Asko Vest hadde avklart hvem som faktisk var først ute.

Vest er best

I sommer ble Vestland tildelt prisen E-Visionary Award for sin satsing på elektrisk mobilitet. Blant satsingene som lå til grunn var ferjerevolusjonen, elektrifiseringen av Bergens busstilbud, elektriske taxier i Hordaland og arbeidet med elektriske rutefly og fritidsbåter. I tillegg ligger Vestland i verdenstoppen når det kommer til markedsandelen for elbiler på nybilmarkedet. Nå er turen kommet til tungtransporten, sier leder av Klimapartnere Vestland, Renate Nedregård.

– Tungtransporten er helt avgjørende for det grønne skiftet og vi er veldig stolte over å ha partnere som har tatt en lederposisjon også her, sier Nedregård.

LUNSJ MOT MATSVINN: Gjestene fikk servert en fristende lunsj fra Mer Enn, som lager focaccia og brødvarer av kasserte gulrøtter. Bak ideen står den lokale fotballspilleren og matgründeren Ingrid Spord.

Høye målsetninger

I tillegg til å se og høre om de nye elektriske lastebilene fikk deltakerne en statusoppdatering på grønn transport i Vestland, faglig påfyll fra  Asplan Viak og et innblikk i visjonene og målsetningene hos partnerne. Norengros K.J. Brusdal har en målsetning om 100% fossilfri transport innen 2025, mens ASKO Vest har satt seg en kompromissløs målsetning om at all distribusjon skal være utslippsfri innen 2027.

– Klarer vi ikke det, så er jeg ferdig i jobben, slo direktør i Asko Vest, Trond Eikeland fast.

BIR har elektrifisert store deler av sin bilpark og har en målsetning om fullstendig utslippsfri bossinnsamling Bergen, men forteller om utfordringer på veien.

– De teknologiske løsningene er i dag ikke klare til å kunne kjøre full helelektrisk bossinnsamling i Bergen. Vi har også en utfordring ute i distriktene, sa John Gaute Kvinge i BIR.

Firda Billag fortalte også om sine planer om å legge til rette for utslippsfri varetransport og bybuss i Førde.

– Det er viktig å huske at det grønne skiftet gjelder hele fylket, og vi ser at det er andre utfordringer i distriktene våre. Det er viktig med partnere som går i front her også, og vi vil sette mer fokus på dette i tiden som kommer, sier avdelingsleder i den nordlige delen av Klimapartnere Vestland, Truls-Einar Johnsen.

I FØRERSETET: Ruth Brudal, adm.dir. i Norgengros K.J. Brusdal, viser stolt frem firmaets nye elektriske lastebil, som har fått navnet ELiNOR. Her sammen med Renate Nedregård og Truls-Einar Strand Johnsen i Klimapartnere Vestland.