Trondheim Havn IKS: Utvikler grønn infrastruktur

Fra gods til grønn omstilling: Trondheim Havn IKS leder an i bærekraftig skipsfart

Trondheim Havn IKS er en av de nyeste Klimapartnerne i Trøndelag, og deres engasjement for bærekraft er inspirerende. Som et viktig knutepunkt for gods- og persontrafikk, samt sjøturisme, spiller Trondheim Havn en sentral rolle i regionens økonomi og infrastruktur. Med 10 havner i porteføljen og 55 ansatte, eies Trondheim Havn av 14 kommuner og er vertskap for en rekke arbeidsplasser og virksomheter.

Ambisiøse mål for en grønnere fremtid

Trondheim Havn IKS tar sin rolle som samfunnsbedrift på alvor gjennom et tydelig fokus på bærekraftig utvikling. De har satt ambisiøse mål for å redusere utslipp og tilrettelegge for grønnere transportløsninger.

«For oss handler det om å bidra til den nødvendige omstillingen,» sier havnedirektør Knut Thomas Kusslid. «Vi har en viktig rolle i å tilrettelegge for infrastruktur som muliggjør utslippskutt.»

Trondheim Havns grønne mål for 2030

Konkrete tiltak for en grønnere havn

Trondheim Havn IKS har allerede implementert flere viktige tiltak for å redusere utslippene:

Landstrøm for Hurtigruten: Hurtigruten kan nå koble seg til landstrøm i Trondheim, og dermed unngå å bruke diesel når de ligger til kai.

Flydrivstoff via sjøveien: Tidligere ble flydrivstoff til Værnes fraktet med lastebiler gjennom Trondheim sentrum. Nå transporteres det sjøveien til Muruvik i Malvik, og sendes videre i rørledning til Værnes. Dette har resultert i betydelige utslippskutt og redusert trafikkbelastning.

Brattøra i Trondheim

Utfordringer og muligheter i det grønne skiftet

Trondheim Havn IKS har kommet godt i gang med det grønne skiftet og har oppnådd gode resultater med sine grønne omstillingsprosjekter. Likevel møter de på utfordringer.

Tilgang på kraft: Forsinkelser i kraftutbyggingen kan hindre målet om landstrøm til cruiseskip. «Vi får ikke cruiseskipene over på landstrøm fordi vi ikke får tilgang på kraft, tidligst i 2030 i beste fall», sier Kusslid. Dette illustrerer hvordan tilgang på kraft er en betydelig barriere i arbeidet mot et grønnere samfunn.

Klimapartner for samarbeid, kunnskapsdeling og forpliktelse

Trondheim Havn IKS ser frem til å samarbeide med andre klimapartnere for å lære og dele erfaringer.

«Det viktigste er læringen og innsiktene», sier Kusslid. «Vi ønsker å se hva andre gjør, forstå hvilke utfordringer de har, og om det er noe vi kan løse sammen.»

I tillegg handler det om å forplikte seg til arbeidet og inngå i et forpliktende fellesskap. Gjennom Klimapartnere kan Trondheim Havn bidra til og dra nytte av et nettverk som jobber for en felles, grønnere fremtid.

Trondheim Havn

Gå til nettside

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner