Stor interesse for grønnere meny

– Å møtes på denne måten og lære av hverandre, er akkurat det vi trenger, var gjennomgangstonen blant deltakerne på klimapartneres workshop «Grønnere mat på menyen».

Tirsdag 15. oktober på Litteraturhuset i Bergen lanserte Klimastiftelsen sin rapport med tittelen: «Redusert kjøttforbruk – en nøkkel til klimakutt»

I etterkant samlet deltakere fra kantiner, festivalarrangører, restauranter og kommune seg til workshop med Klimapartnere, for å diskutere hvordan en omlegging til mer klimavennlig servering kan gjøres i praksis. Hvordan kan bedrifter og organisasjoner bidra til å få oss alle til å spise mindre kjøtt?

Kortreist fra hotellhagen

Kjøkkensjef Raymond Mikkelsen fra De Bergenske innledet med gode eksempler på hvordan hotellkjeden har lykkes i å få gjestene til å spise grønnere – med kjøkkenet som pådriver. Med egen matproduksjon i hotellets egen hage midt i byen, og bikuber på taket, tar hotellet begrepet «kortreist mat» til et nytt nivå.

Kulturhus viser vei

Ole Tobias Lindberg Fra Oseana Kunst og Kultursenter kom med inspirasjon til hvordan kulturhus kan bruke sin rolle til å være en spydspiss for grønne arrangementer. Oseana driver aktiv kommunikasjon til sine brukere om hvordan den enkelte kan bidra til å ta klimavennlige valg, og selv har kulturhuset på Os markert seg med alt fra solceller på taket, utstrakt kildesortering, til avanserte energiløsninger for oppvarming ved bruk av fjordvarme.

Co2-merking i kantinen

Etter et initiativ fra BKK har ISS kantinedrift gjennomført en kampanje for bærekraftig mat i sine kantiner. Seksjonssjef i BKK, Kjetil Jensen og Michael Markus Brongers fra ISS Facility Services fortalte om hvordan de jobbet med fire temaer: klimafotavtrykk, kortreist mat, matsvinn og gjenbruk. Blant annet har de innført Co2-merking av de ulike menyalternativene i sine kantiner, noe som gjør det lettere for gjestene å velge klimavennlig mat.  Fagavdelingen i ISS jobber nå med å rulle ut et liknende opplegg i alle ISS sine kantiner

Gode diskusjoner

Etter innledningene deltok 25 representanter fra kantiner, festivalarrangører, restauranter og kommune  i gruppediskusjoner rundt temaet: Hvordan kan min organisasjon bidra til å sikre grønnere mat på menyen?

– Vi vil takke alle deltakerne for gode diskusjoner og innspill, og håper vi kan fortsette samarbeidet om å kutte klimautslipp gjennom å legge til rette for grønnere servering og arrangementer, sier leder i Klimapartnere Vestland, Helene Frihammer.

 

Les mer om betydningen av redusert kjøttforbruk i rapporten fra Klimastiftelsen HER. 

Presentasjonene fra innlederne kan du se her:

Presentasjon De Bergenske 

Presentasjon BKK og ISS

Relaterte blogginnlegg