Premiere på BIRs nye anlegg på Espehaugen

Tirsdag denne uken åpnet BIR portene til den splitter nye basen på Espehaugen for Klimapartnerne Vestland. En god lunsj, omvisning på anlegget og spennende nytt om BIR sto på agendaen.

Tekst og foto: Tiril Amalie Johansen

En gjeng blide folk trosset regnværet og møtte opp på Espehaugen hvor BIR ønsket Klimapartnere Vestland velkommen på deres nye anlegg. De har jaktet på de smarteste og mest klimavennlige løsningene gjennom byggingen av anlegget for BIR Husholdning.

– Vi ønsker å være Vestlandets egne miljøbedrift, åpnet konsernsjef i BIR, Borghild Lekve, med.

BREEAM-sertifisert bygg

John Gaute Kvinge er daglig leder for BIR Husholdning og kunne fortelle om hvilke konkrete løsninger de har kommet med. Dette innebar blant annet det siste innen batteri- og sensorteknologi, solcelleanlegg, ladeplasser for kjøretøy og støv- og støyfritt miljø på verkstedet. Bygget er dessuten BREEAM-sertifisert med «Very good» med god margin.

Det var spesielt interessant å høre om BIRs bilpark med det siste innen transportløsninger. De har fire elektriske renovasjonsbiler (venter på den femte) nå, men har bestilt 12 helelektriske renovasjonsbiler for overlevering fra fjerde kvartal i 2022. Dette vil gi en elbilhandel på 30%.

OMVISNING PÅ ANLEGGET: John Gaute Kvinge, daglig leder i BIR Husholdning, ga omvisning på det nye anlegget. Her fra smøregraven.

Ny satsning på gjenbruk

Bente Gansum Daazenko var også på plass for å fortelle om det nye selskapet – BIR Nyverdi. De har et stort fokus på gjenbruk og sirkularitet. De har hele 10 gjenvinningsstasjoner plassert rundt om i eierkommunene.

BIR Nyverdi jobber også med å videreutvikle konseptet for gjenbruk, og har egen utstilling med møbler og andre ting folk har levert inn til gjenvinningsstasjonene. På denne måten er det lettere for folk å se potensiale i det andre har kastet, men som likevel er i god stand.

Klimapartnere Vestland takker BIR for omvsining og spennende oppdateringer, og takk til alle partnerne som møtte opp!