Norsk selskap vant «VM i klimatiltak»

Fjordkrafts krav om klimanøytrale leverandører gikk helt til topps i FN-kåring, under klimauken i New York.

Fjordkraft-initiativet «Klimanjaro» er et av 15 klimatiltak som vinner FNs klimatiltakspris for 2018. Dette er en fantastisk anerkjennelse. Vi tok en tøff avgjørelse og sto ved den, sier Arnstein Flaskerud, Fjordkrafts strategidirektør.

Klimatiltak som monner

Gjennom «Klimanjaro» krever Fjordkraft at selskapets leverandører skal være klimanøytrale innen 1. januar 2019. Leverandører som ikke ønsker å bli klimanøytrale vil miste Fjordkraft som kunde.

– Vi er opptatt av at klimatiltak skal ha størst mulig effekt. Når vi står overfor klimaendringer som akselerer krever det løsninger som akselererer, sier Flaskerud.

– Næringslivet har et ansvar utover det å maksimere profitt. Hvis flere bedrifter stiller det samme kravet til sine leverandører vil det virkelig monne, sier Flaskerud, som fulgte prisutdelingen hjemme i Bergen.

Så langt har 103 av 138 leverandører forpliktet seg til å bli klimanøytrale. «Klimanjaro» har dermed bidratt til at det kuttes eller kompenseres for mer enn 55 500 tonn CO2.

Tøff konkurranse

Vinnertiltakene kalles Momentum for Change Lighthouse Activities og anerkjennes av FN som praktiske, skalerbare og innovative løsninger for å bekjempe klimaendringene.

«Klimanjaro» vant frem i konkurranse med over 560 andre prosjekter fra bedrifter, organisasjoner og styresmakter, og var en av fire vinnere i kategorien Climate Neutral Now.

Det er første gang et norsk selskap mottar utmerkelsen. Selve overrekkelsen vil finne sted under FNs klimakonferanse i Polen i desember.

Det er stor spredning blant de ulike kategoriene og vinnerprosjektene, fra en applikasjon som skal bekjempe sult og redusere matsvinn til bevaring av mangroveskogene på Sri Lanka.

En fullstendig liste over vinnerne er tilgjengelig i pressemeldingen fra FNs klimasekretariat.

 

Les mer om Kilimanjaro og Fjordkraft her:

Stiller klimakrav til leverandørene

Klimatiltak med dominoeffekt

 

Tekst: Anne-Kathrine Torvund / Foto: Foto: Aleksander Svanøe/Fjordkraft

Relaterte blogginnlegg