NHHS blir historisk ny klimapartner

Under årets vårsamling på Det Akademiske Kvarter signerte Klimapartnere Vestland første studentorganisasjon – NHHS, sin partneravtale. Det hele ble markert med en høytidelig signering på scenen med fylkesordfører Jon Askeland. 

Foto: Raymond Kristiansen. Merk: Det var fagansvarlig i NHHS’ kjernestyret som signerte avtalen på vegne av NHHS og er avbildet, mens eksternansvarlig Elisabeth Nilsen blir sitert i denne artikkelen. 

Norges Handelshøyskoles studentforening er Bergens nest eldste studentorganisasjon og er basert på frivillig innsats. De har 1 800 aktive medlemmer fordelt på over 120 undergrupper. En av undergruppene, NHHS’ klimaorganisasjon Green Team, var til stede under signeringen og vårsamlingen, og de vil ta en nøkkelrolle i studentorganisasjonens klimaregnskapsrapportering og klimaarbeid. 

– Vi er stolte over å ha vår aller første studentorganisasjon med på laget, og gleder oss til et flott samarbeid, sier leder av Klimapartnere Vestland, Renate Nedregård. 

Vi har snakket litt med eksternansvarlig i NHHS, Elisabeth Nilsen, om den ferske klimapartneren.

– Hvorfor har dere valgt å bli klimapartner?

– NHHS har de siste årene merket stor interesse for bærekraft i organisasjonen, både fra grupper og enkeltpersoner. Dette har gitt Kjernestyret, foreningens styre, motivasjon til å ta et skritt videre og tenke mer helhetlig på miljøtiltakene i organisasjonen. Imidlertid var det utfordrende å vite hvor vi skulle begynne, vite hvilken del av vår drift som faktisk bidrar til klimautslipp, forteller Nilsen.

– Flere i organisasjonen hadde kunnskap om klimaregnskap og tenkte at dette kunne være veien å gå, men vi hadde ikke kompetansen til å jobbe med dette på egenhånd. Vi ble tipset om Klimapartnerne fra bærekraftspilotene til UiB og tok videre kontakt. Vi har tro på at dette samarbeidet, og den forpliktelsen det er å lage et klimaregnskap, er veien å gå for å skape en mer miljøvennlig organisasjon. Dette er bare et første skritt til det vi håper vil være en mer helhetlig satsning på bærekraft i NHHS, legger hun til.

Kan du fortelle litt om klimaarbeidet deres?

– Engasjementet for bærekrafts og klimaarbeid på skolen har definitivt økt. Interessegruppen Green Team har vokst fram som en gruppe med engasjerte studenter som jobber med lokale prosjekter og arrangementer. De har arrangert byttedager, konferanser, innsamlinger og jobbet hardt for å få bysyklene ut til NHH. De er et kjempegodt eksempel på at mange studenter ønsker å lære mer om bærekraft, og fra og med denne våren er Green Team også stedet for deg som vil lære mer om klimaregnskap!, sier Nilsen

– Vi er også stolte av at vår student festival UKEN ble i år miljøsertifisert, hadde en egen miljødag og jobbet med innsamling av klær. Kjernestyret har også opprettet et Miljøfond, der alle grupper kan søke på få miljøinitiativer dekker. For eksempel kan det være vegetarmat på et arrangement eller at man velger å ta tog på tur i stedet for fly, forteller hun.

– Hva tror du dere kan tilføre Klimapartnere Vestland?

Vi håper på å være et litt annerledes bidrag til partnerskapet i Klimapartnerne. Som studenter kan vi bidra med et friskt pust i debatter om hva som er viktig for fremtidens næringsliv og arbeidsliv med tanke på bærekraft og klima. Vi har stor tro på at mange av samfunnets problemer kan løser gjennom godt samspill mellom næringsliv, akademia og studentene, sier Nilsen.

– NHHS er en relativt stor studentorganisasjon som gjennomfører mange arrangementer, festivaler og konferanser i løpet av et år. Våre tiltak og initiativ kan være til inspirasjon for andre, og vi håper på at flere studentorganisasjoner blir med slik at vi kan lære av hverandre, avslutter hun.