Møte mellom generasjoner på Kvarteret

Nærmere 60 partnere, studenter og barn var tirsdag samlet på Det Akademiske Kvarter i Bergen for Klimapartner Vestlands årlige vårsamling. Et samarbeid på tvers av generasjoner ble et av fokusområdene for dagen.

Tekst / foto: Thea Beate Andresen og Tiril Amalie Johansen / Klimapartnere Vestland 

Fylkesordfører Jon Askeland og varafylkesordfører Natalia Golis ønsket tirsdag velkommen til Klimapartnere Vestlands vårsamling – for store og for små. Årets vårsamling hadde fokus på samarbeid på tvers av bransjer, sektorer også fag og også generasjoner. 

– Vi er utrolig begeistret for generasjons-samarbeidet, og spesielt stolt over at NHHS er her, sa Golis fra scenen.  

NHHS – Norges Handelshøyskoles Studentforening var nemlig til stede for å signere partnerkontrakt, og er dermed den aller første studentorganisasjonen til å bli klimapartner. Dette ble markert igjennom en høytidelig signering med fylkesordfører Jon Askeland. 

– Det er viktig å gå fra ord til handling, sier fylkesordføreren.   

NHHS blir Klimapartnere Vestlands første studentorganisasjon. Her har fagpolitisk ansvarlig i kjernestyret Ingrid Helen Heimark og fylkesordfører Jon Askeland nettopp signert partneravtalen.

Barna i Klimaklubben: Sammen skal vi redde verden! 

En av mange gjester var barna i Klimaklubben fra Landås skole. De var invitert til å utfordre klimapartnerne i Klimapartnere Vestland til å ta i bruk ressursene de har å by på. Fra scenen fortalte barna engasjert om hvilke tiltak de gjør for å leve en grønnere hverdag. Blant annet viste de en video hvor barna smakte på maurbille-larver og la også fokus på å sykle istedenfor å kjøre bil, samt spise opp matrester. De fortalte videre om egne samarbeid i nabolaget sitt, og hvordan deres innsats i klubben kunne være med å påvirke de voksne rundt seg.  

Barna i Klimaklubben fortalte hvordan de jobber for å leve mer klimavennlig i hverdagen.

– Sammen skal vi redde verden!, var mottoet fra engasjerte elever på scenen.  

Klimaklubben fortalte  at de er spente på hva de kunne få til sammen med de voksne i Klimapartnere Vestland, og engasjementet deres ble godt tatt imot av salen.

– Vi har veldig godt av å bli utfordret på tvers av generasjonene. Når vi inviterer inn barna til et slikt møte hvor ledere i politikk og næringsliv samles, blir vi tvunget til å se på vår egen klimainnsats i et nytt perspektiv, sier Renate Nedregard, leder i Klimapartnere Vestland, som utfordret deltakerne til å dele sine beste klimaløsninger med barna i Klimaklubben.

En myte at klimatiltak er dyre? 

– Vi (ledere i næringslivet, journ. anm.) snakker så mye om energi, miljø og klima, og at det er så vanvittig dyrt med tiltak. Men det er jo helt feil, påstår fagansvarlig for miljø ved Avinor Flesland, Peter Holmkvist.  

Han var på plass på scenen for å fortelle om erfaringer fra den nye terminalen på Flesland, med og energistyring – og effektivisering, som har spart lufthavnen for både klimagassutslipp og utgifter.

– Kjenn ditt anlegg – erfaring er verdifullt, sa Holmkvist. 

Kavlis sirkulære satsing sparer 95% av energiforbruket

Hele 4 av 5 forbrukere sorterer aluminiumstuber feil. Dette kunne brand manager i Kavli, Ann Kristin Vinje Thomassen, fortelle sammen med HMS-leder Lene Merete Hovi. De var på plass for å fortelle om Kavlis sirkulære satsing.  

– Vi må hjelpe til med å utdanne forbrukeren slik at de vet hva de skal gjøre med avfallet, sa Thomassen.  

Ett av grepene de kunne presentere på årets vårsamling var tubens nye design som både gjør det enklere å benytte alt innholdet i tuben – men også viser mer tydelig hvordan tuben skal resirkuleres og at den er laget av 100% resirkulerbart materiale. Thomassen og Hovi omtaler den sirkulære satsingen som en av mange kamper som skal vinnes. Resirkulering av aluminium krever bare 5% av energien som utvinning av råstoffet gjør.  

Kan studentene redde klimaet?

Blant generasjonene samlet på Det Akademiske Kvarter fant vi naturligvis en håndfull studenter. Fra sofaen på scenen ble det kjørt en panelsamtale hvor rektor ved UiB Margareth Hagen, eksternansvarlig ved NNHS Elisabeth Nilsen, bærekraftspilot ved UiB Emilie Flønes og Siri Smith, klima- og bærekraftkordinator ved høyskolen på Vestlandet, møttes. Det store spørsmålet – kan studentene redde klimaet? Panelet var enstemmige i at ja, det kan de, men – det er ikke bare studentene som skal redde klimaet.  

– Vi må gå fra å si “dere” er fremtiden, til å si “vi” er fremtiden. Et samarbeid på tvers av generasjoner, mente Emilie Flønes fra Bærekraftspilotene. 

Margareth Hagen, rektor ved UIB, sa seg enig i Flønes’ uttalelse. 

– Vi er helt avhengige av å samarbeide. Vi trenger ungdommen til å pushe oss – se det vi ikke ser.  

Fylkesordfører og varafylkesordfører Natalia Golis åpnet vårsamlingen.

Vårens høydepunkt

Dette var den første vårsamlingen til Klimapartnere Vestland etter koronapandemien. Målet er at det skal bli en årlig tradisjon.

– Det er viktig at vi kan møtes og dele erfaringer og løsninger, samt utfordre hverandre. På høsten har vi toppledermøtet hvor vi samler topplederne i en mer forell setting. Målet er at dette kan bli våren høydepunkt der alle i partnerskapet som er interessert kan samles i en litt mindre formell setting og inspirere hverandre, sier leder av Klimapartnere Vestland, Renate Nedregård.

At møtet dette året var på Kvarteret var passende med det sterke fokuset på samarbeid på tvers av generasjonene.

– Vi er alle veldig imponerte over elevene i Klimaklubben. De har både et engasjement og en innsikt som inspirerer. Så fikk vi signert vår første studentorganisasjon som partner og da passer det seg jo at vi samles på studentenes kulturhus, sier Nedregård.