– Lykkes du internt, så lykkes du eksternt!

Nesten hundre deltakere fulgte med da Klimapartnere Vestland, med hjelp fra gode partnere, ga råd og tips om effektiv klimakommunikasjon.

Hvordan lykkes du i å få egne ansatte, publikum og kunder til å ikke bare godta, men faktisk la seg engasjere, inspirere og motivere av å være en del av den grønne omstillingen i din virksomhet?

Det var essensen da Klimapartnere Vestland inviterte til webinar om «effektiv klimakommunikasjon». På programmet stod to partnere som på hver sin måte har tatt aktiv og bevisste grep i sin klimakommunikasjon, samt én klimajournalist med innsikt og tips om hvordan en kan nå fram til redaksjonene med sine grønne ideer og løsninger.

«Rydd i eget reir»

– Får du det til internt, får du det til eksternt. 

Det var kanskje hovedbudskapet bærekraftssjef i Fjordkraft og klimamotivator i Grønne Verdier, Mette Nygård Havre, fortalte som sine erfaringer fra Fjordkraft og ga råd om hvordan man kan få enda flere inn i klimaboblen. Fjordkraft har vært klimanøytral siden 2007 og i 2018 var de ett av femten selskaper, og det første norske noensinne, som vant FN sin «Årets klimatiltakspris». Prisen vant de for Klimanjaro-prosjektet, der de stiller krav om at alle leverandører skal være klimanøytrale.

– Det å se at store selskaper begynte å føre klimaregnskap, kutte egne utslipp og til slutt kjøpe klimakvoter for å vekk de de siste utslippene var noe som skapte en stolthet hos de som jobber i Fjordkraft, fortalte Havre.

Å bygge stolthet, engasjement og eierskap til det konkrete klimaarbeidet man gjør, la de ansatte være med på reisen og gjerne utfordre dem på veien er viktig, mener Havre.

– I tillegg er det viktig å vise at selv små grep kan gjøre en stor forskjell, sa hun.

Klimabevisst publikum

Hos Oseana Kunst og Kultursenter på Os har de jobbet bevisst med å kommunisere klima og eget klimaarbeid til publikum. Blant annet har de fått lagd flere videosnutter som skal gjøre publikum mer klimabevisste.

– De spiller vi i forkant av kinovisningene våre. Det er korte videoer der vi bruker humor, ikke skremsel, fortalte direktør, Ole Tobias Lindeberg.

At en kunst- og kultursenter skal vektlegge klima og eget klimaarbeid i sin kommunikasjon er en selvfølge for direktøren.

–  Det er viktig at vi snakker om hva vi gjør. Det skaper interesse og engasjement. Klimaarbeidet blir en del av vårt DNA, og vi ser jo at det skaper goodwill.

– Positiv klimakommunikasjon

Klimapartnere Vestlands egen Renate Nedregård avsluttet webinaret med å vise fram Klimapartneres nye verktøy for formidling av grønne løsninger: Den grønne løsningsbanken. Hun er fornøyd med gjennomføringen av webinaret, som hadde opp mot 100 seere.

– Det å skape entusiasme for klimaarbeidet både i og rundt egen virksomhet er viktig. Mange kan bli motløse av skrekkscenarioer og dystopiske bilder. Vi er opptatt av å inspirere og engasjere til handling. Det er gledelig å se at så mange fulgte med og det er alltid inspirerende å høre fra våre partnere, sier Nedregård.

Renate Nedregård ledet webinaret med teknisk støtte fra Even Storheim