På oppdrag for Miljødirektoratet har NORSUS laget en veileder for reduksjon av matsvinn i omsorgssektoren. Veilederen inneholder tips og råd rettet mot kjøkkenpersonell, pleiepersonell og ledere. Målet at maten skal spises, ikke kastes.
I tråd med FNs bærekraftsmål og bransjeavtalen skal matsvinnet i Norge halveres innen 2030. Kommunene har en viktig rolle og mulighet for å bidra til å redusere matsvinnet i sine virksomheter. Blant kommunenes egne virksomheter er sykehjemmene og lignende boformer de største forbrukerne av matvarer.
– Å tenke seg at disse virksomhetene kan gå foran med gode eksempler for å redusere matsvinn er ønskelig, men det kan være utfordrende. Det er flere viktige hensyn å ta når kosten til eldre planlegges, sier forfatter av veilederen, seniorrådgiver Mona Nilsen. – Den primære oppgaven til pleiepersonell er å yte helsehjelp. Måltider og ernæring er kun deler av denne primæroppgaven, fortsetter hun.
9 trinn for å redusere matsvinn
Veilederen er ment som konkrete tips til ansatte i omsorgssektoren, og kan brukes i sentralkjøkken, mottakskjøkken og serveringskjøkken. Den tar utgangspunkt i 9 trinn for å redusere matsvinn:
- Vei matsvinnet og følg opp
- Menyplanlegging
- Porsjonsplanlegging
- Fraværsoversikt
- Innkjøp
- Oppbevaring
- Matlaging
- Servering
- Ta vare på rester
Disse trinnene er basert på erfaringene fra Göteborgmodellen og NORSUS sitt matsvinnarbeid i flere norske kommuner. NORSUS presiserer at hver enkelt kommune og sykehjem likevel må gjøre sine vurderinger og iverksette tiltak som de selv mener er mest praktiske.