Arrangøren bak festivalen Bergenfest, Bergen Live, har gjennomført flere tiltak for å kutte utslippene fra festivalen.
Tiltakene kort oppsummert
- Erstatter dieselaggregat med fornybar energi
- CO2 merker mat
- Tar i bruk resirkulerbare festivalglass
- Skriver ikke årstall på merchandise
Bergen Live har vært klimapartner siden 2020 og har løpet av de siste to årene kommet langt for å kunne nå målene sine. Nå har Bergen Live, i samarbeid med Eviny byttet ut dieseldrevne generatorer med mobilbatterier. Målet er å kunne ha selvforsynt faststrøm.
– Vi skal forhåpentligvis bytte ut resterende dieselaggregater med fornybar energi fra faste tilkoblingspunkter innen 2022. Slik sparer vi flere tusen liter diesel og mange ton Co2. Bra for klimaet, byluften og bra for andre leietakere på Bergenhus Festning som også ønsker å arrangere klimavennlig, sier Frida Rød fra kommunikasjonsavdelingen i Bergen Live. Andre konkrete tiltak innebærer å elektrifisere maskinparken, tilrettelegge for grønn transport til festivaldeltakerne, føre klimaregnskap og være med å påvirke leverandører og stille krav der det trengs.
Vi ønsker ikke lenger å få levert pallevis med crewtøy før hver festival
Frida Rød, kommunikasjonsavdelingen i Bergen Live
CO2 merker mat
Fokuset på lokalprodusert mat og vegetariske tilbud er og høyt på prioriteringslisten. Maten som serveres på Bergenfest kommer til å være lokal, økologisk, vegetarisk eller etisk produsert. 50% av maten som tilbys skal være vegetar, og all mat kommer til å bli Co2 merket. Arter som er truet og ingredienser med et høyt Co2 avtrykk vil unngås.
Nye resirkulerbare festivalglass: Først i Norge.
Mesteparten av restavfallet som generes på Bergenfest er matemballasje og drikkeglass. Bergen Live har derfor satt fokus på å unngå unødvendig engangsplast. I år vil de ta i bruk nye festivalglass fra Hansa og Infinitum. Disse glassene består av 80% resirkulert plast og vil være resirkulerbare. Bergenfest vil være den første festivalen til å ta i bruk disse glassene.
Et annet tiltak er at Bergen Live i år har valgt å ikke skrive årstall på Bergenfest sin merch, samt en ny taktikk når det kommer til tøy for frivillige.
– Vi ønsker ikke lenger å få levert pallevis med crewtøy før hver festival. Vi skal heller investere i arbeidstøy i god kvalitet tilpasset funksjon, som kan brukes år etter år. Festivalmerch skal ikke være gulroten for å være frivillig på Bergenfest sier Rød.
Som suvenir kan frivillige ta med seg en t-skjorte eller hoodie fra eget klesskap, og deretter få et motiv brodert på. Dette vil bli Bergen Live sitt bidrag til minimering av bruk-og-kast kulturen. Festivalarrangøren har satt seg mål om skape Nord-Europas grønneste festival og bli ledende for andre aktører.