Arendal kommune har satt seg mål om å halvere mengden mat som blir kastet. De er på god vei til å lykkes – og oppnå status som mester på rester.
Ni institusjoner i Arendal kommune har sammen med spisestedet VitenBiten ambisjon om å halvere matsvinn i løpet av 2021, en satsing de påbegynte i 2019. Gjennom prosjektet Mester på rester trappet de februar 2020 opp arbeidet, med det resultat at de i november 2020 har klart å redusere matsvinnet med 30 prosent.
Hvorfor er dette viktig?
Klimagassutslippene fra mat som ble kastet i Norge i 2020 tilsvarer årsforbruket til over 500 000 fossilbiler. Å kutte i matsvinn er altså et tiltak som både gir økonomiske besparelser og kutter klimagassutslipp (Kilde: Fremtiden i våre hender).
Bærekraft på menyen
«Mester på rester» er støttet av Miljødirektoratet. Ansatte på Arendal kommunes institusjonskjøkken og avdeling samarbeider om å kutte matsvinn.
Prosjektet er en videreføring av Arendal kommunes kjøkkens arbeid med bærekraft. Siden 2007 har 10 institusjonskjøkken jobbet med temaet bærekraftige menyer ved sine kjøkken. Det innebærer å lage mer mat fra bunnen, bruke mer grønnsaker og belgfrukter, gjenbruke rester, bruke sesongvarer, velge lokale leverandører og inkludere en andel økologiske råvarer.
Bystyret vedtok i 2007 at Arendal kommune skulle delta i prosjektet «Økoløft» og oppnå minst 15 prosent økologiske råvarer i menyen ved institusjonene.
Nå bruker 9 av 10 institusjoner mellom 15 til 38 prosent økologiske råvarer, tilsvarende Debios valørmerke i bronse.