SIMAS tar konkrete tiltak for å redusere matsvinn

30 % av restavfallet som kastes i Sogn er matavfall. Av dette er 70% spisende. Dette viser til at halvparten av maten sogninger kaster kunne ha blitt brukt til noe annet. Disse tallene vil SIMAS gjøre noe med.

Tekst: Thea Beate Andresen / Foto: SIMAS

I februar 2021 startet miljø- og avfallsselskap SIMAS matredder kampanjen hvor de oppfordret sogninger til å kaste mindre mat. Prosjektet ble startet opp etter at SIMAS gjorde en plukkanalyse i 2020 hvor de samlet to tonn med avfall fra sju kommuner i Sogn. Konstituert Direktør for SIMAS, Dagny Ugulsvik Alvik forteller at å se avfallet på nært hold gjorde inntrykk. Noe måte gjøres.

 

Et tema som fenger

Før prosjektet startet satte SIMAS seg et hårete mål om å redusere matavfall i restavfallet med 10%. Sogningene i seg selv er gode på landsbasis, men kan alltids bli bedre. For å kunne nå dette målet har SIMAS har gjort en rekke tiltak for å motivere innbyggerne. Deriblant deler de tips fra kjente sogninger om hvordan de reduserer matsvinn på sine nettsider. Tidligere hadde de et samarbeid med kokk og servitør linjen på videregående. Her ble videregående elvene utfordret til å stå på stand på kjøpesenteret Sogningen og servere smoothie og armere riddere av varer som hadde gått ut på dato.

SIMAS skal også samarbeide med smakslabben på vitensenteret Vite Meir. Målet med samarbeidet er å gi mer kunnskap om oppbevaring av mat, og hva som er farlig å spise og ikke. Å vise mat i et mer vitenskapelig lys, vil kunne opplyse folk om kjemiske prosesser som skjer med mat over tid. Mer kunnskap vil kanskje fjerne «datoskrekken» og få folk til å kaste mindre spiselig mat.

Plakater som oppfordret til å bli en matredder har og vært å se på rundt om i Sogn.

-Vi merker at folk snakker om det og har lest om det. Det som er litt fascinerende er at uansett hvem vi snakker med så sier de at de ikke kaster mat, men tallene viser noe annet. Men vi merker at dette er et tema som fenger. Folk flest skjønner at dette er viktig, sier Alvik.

 

Unngår pekefingeren

Alvik forteller at SIMAS har gått strategisk inn for å bruke en positiv vinkling når de skal formidle matredder prosjektet. De har unngått å skam belegge innbyggerne, men prøver heller å aktivisere innbyggerne til å gjøre endring, med å være positiv.
-Det tar lang tid å endre folks adferd. Vi prøver derfor å bevisstgjøre folk, uten å måte bruke peke-fingeren. Vi ønsker heller å inspirere og motivere folk, sier Alvik.

SIMAS har planer om å ta en ny plukkanalyse snart for å se om den jobben de gjør nå har en positiv virkning. I disse dager holder SIMAS på med å ansette noen i en Trainee stilling som skal jobbe med bærekraft. SIMAS kan også fortelle at fem studenter på fornybar energi ved høyskolen på Vestlandet valgte å skrive bacheloroppgave om studenter sine vaner med matavfall og kasting av mat inspirert av SIMAS sitt arbeid.

Hvis du lurer på hvordan du kan bli en matredder, så er oppfordringen fra SIMAS klare:

  1. Handle bare det du trenger.
  2. Spise opp maten.
  3. Bli kvitt datoskrekken – se, lukt og smak.
  4. Om du må kaste mat, husk å sortere!

 

Relaterte løsninger