
Tekst: Thea Beate Andresen / Foto: SIMAS
I februar 2021 startet miljø- og avfallsselskap SIMAS matredder-kampanjen hvor de oppfordrer sogninger til å kaste mindre mat. Prosjektet ble startet opp etter at SIMAS gjorde en plukkanalyse i 2020 hvor de samlet to tonn med avfall fra sju kommuner i Sogn. Mengden matavfall og spiselig mat man så i avfallet gjorde inntrykk, og noe måte gjøres.
Tiltak for å redusere matavfallet
Før prosjektet startet satte SIMAS seg et mål om å redusere matavfall i restavfallet med 10%. For å kunne nå dette målet har SIMAS har gjort en rekke tiltak for å motivere innbyggerne:
- På egne nettsider deler SIMAS tips fra kjente sogninger om hvordan de reduserer matsvinn.
- Tidligere hadde de et samarbeid med kokk og servitør linjen på videregående. Her ble videregående elvene utfordret til å stå på stand på kjøpesenteret Sogningen og servere smoothie og armere riddere av varer som hadde gått ut på dato.
- SIMAS skal også samarbeide med smakslabben på vitensenteret Vite Meir. Målet med samarbeidet er å gi mer kunnskap om oppbevaring av mat, og hva som er farlig å spise og ikke. Å vise mat i et mer vitenskapelig lys, vil kunne opplyse folk om kjemiske prosesser som skjer med mat over tid. Mer kunnskap kan bidra til å fjerne «datoskrekken» og få folk til å kaste mindre spiselig mat. Les mer Vite Meirs arbeid med matavfall her.
Unngår pekefingeren
Alvik forteller at SIMAS har gått strategisk inn for å bruke en positiv vinkling når de skal formidle matredder prosjektet. Fremfør å rette pekefingeren prøver SIMAS heller å aktivisere innbyggerne til å gjøre endring, ved å være positive. Blant annet har plakater som oppfordret til å bli en matredder vært å se rundt om i Sogn.
– Det tar lang tid å endre folks adferd. Vi prøver derfor å bevisstgjøre folk, uten å måte bruke peke-fingeren. Vi ønsker heller å inspirere og motivere folk, sier Konstituert Direktør for SIMAS, Dagny Ugulsvik Alvik.
Ny plukkanalyse
SIMAS har planer om å ta en ny plukkanalyse snart for å se om den jobben de gjør nå har en positiv virkning. SIMAS kan også fortelle at fem studenter på fornybar energi ved høyskolen på Vestlandet valgte å skrive bacheloroppgave om studenter sine vaner med matavfall og kasting av mat inspirert av SIMAS sitt arbeid.
-Vi merker at folk snakker om det og har lest om det. Det som er litt fascinerende er at uansett hvem vi snakker med så sier de at de ikke kaster mat, men tallene viser noe annet. Men vi merker at dette er et tema som fenger. Folk flest skjønner at dette er viktig, sier Alvik.
Hvis du lurer på hvordan du kan bli en matredder, så er oppfordringen fra SIMAS klare:
- Handle bare det du trenger.
- Spise opp maten.
- Bli kvitt datoskrekken – se, lukt og smak.
- Om du må kaste mat, husk å sortere!