
Etter fem års planlegging nærmer det seg avreise for jordomseilingen, som er er en del av FNs tiår for havforskning. Målet er å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets avgjørende rolle for en bærekraftig fremtid i et globalt perspektiv. Statsraad Lehmkuhl legger ut fra Arendal 20. august 2021, og skal i løpet av de neste 20 månedene seile 55 000 nautiske mil og besøke 36 havner over hele verden.
Flytende utdanningsinstitusjon
– One Ocean Expedition har blitt mye større enn selve skipet Statsraad Lehmkuhl, sier Haakon Vatle, direktør i stiftelsen Statsraad Lehmkuhl. Han forteller at skipet er spekket med moderne vitenskapelig instrumentering, som kontinuerlig vil samle inn forskningsdata om havet underveis.
– I tillegg til å være et forskningsskip, vil Statsraad Lehmkuhl også fungere som en flytende utdanningsinstitusjon og samle studenter, medseilere og ledere over hele verden. I havnene blir det høynivåmøter, konferanser og andre arrangementer om bord, enten fysisk eller digitalt.
Livesenter på Akvariet i Bergen
Underveis vil det bli mulig å følge seilasen minutt for minutt via internett og sosiale medier. Via de enorme skjermene i livesenteret på Akvariet i Bergen, vil direktør Aslak Sverdrup gi de besøkende følelsen av selv å være ombord på skipet.
Utvalgte deler av seilasen vil bli brukt i utstillinger, skoler, universiteter og blant partnere på land over hele kloden.
– Ekspedisjonen skal forene ungdommer, forskere og ledere over hele verden for å bygge ny kunnskap om bruk og bevaring av våre marine ressurser, sier Vatle. – Ved å dele vår kunnskap og erfaringer gjennom hele ekspedisjonen, ønsker vi å skape engasjement for en bærekraftig utvikling for havet.
Her kan du se reiseruten og lese mer om One Ocean Expedition