Grønne tak er en økende trend i moderne byutvikling, og et eksempel på dette er sedumtaket hos ASKO Agder. Dette bærekraftige taket bidrar til økt biologisk mangfold og reduserer energiforbruket i bygget. Sedumtaket, som også huser fem aktive bikuber, kombinerer flere miljøvennlige funksjoner, noe som gjør det til en attraktiv løsning.

Klimastrategi

Initiativet til å plassere ut sedum, bikuber og solceller på taket er en del av bærekraftsstrategien til ASKO for å bli klimanøytral. Sammen sørger de for et bærekraftig arealbruk, samtidig som de bidrar med å redusere energiforbruket.

Hvorfor sedumtak?

Sedum er lettstelte planter som trives godt i et tynt lag med jordunderlag. Plantene vokser tett sammen og danner “tepper”, noe som gjør det vanskelig for ugress å flytte inn. Disse egenskapene gjør sedum til en god kandidat for grønne tak. Samtidig som sedumtak absorberer og forsinker avrenninger av regnvann, vil det også isolere bygningen og dermed redusere kjøle- og oppvarmingskostnader. Det er også en god måte å forlenge levetiden til bygget da plantene effektivt absorberer UV-stråling. 

I motsetning til de andre ASKO-lagrene, er lagerbygningen i Lillesand det eneste med bikuber på sedumtaket. Sedum tiltrekker seg bier og andre pollinerende insekter, og bidrar til flere insekter i nærområdet. I tillegg lager biene honning som de ansatte har glede av. Alt i alt er det grønne taket et hyggelig uteområde for både besøkende og ansatte, samtidig som det bidrar til å gjøre bygget mer bærekraftig. 

Tilknyttede partnere

ASKO Agder

Gå til nettside

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner