Agder Fylkeskommune har flyttet inn i et nybygd fylkeshus – et bygg med stort fokus på klima og miljø. Dette er noen av tiltakene de har gjort for å redusere utslippene i prosessen og for driften videre.
Klima og miljø som forutsetning fra start
Helt fra arbeidet startet er klima og miljø prioritert høyt. I anbudet ble det stilt en rekke krav for å sikre lavest mulig utslipp, både i byggeprosessen og for videre drift.
– Vi lot entreprenørene konkurrere på hvor mye utslipp de klarte å kutte i byggene de tilbudte, forteller seksjonsleder for utbygging og eiendom, Steinar Roppen Olsen.
– Dette ble gjort for å sikre at de mest fremoverlente løsningene og materialbruken ble tatt i bruk, og gi rom for innovative løsninger for å fremme bærekraftig bygging hos entreprenør.
Gjennomtenkt materialbruk
Materialvalgene er et område hvor det er tatt i bruk svært innovative løsninger for minst mulig klimagassutslipp.
– For eksempel ved bruk av en spesiell ekstrem type betong av lavkarbon. Anleggsplassen var også i høy grad utslippsfri med tre store elektriske gravemaskiner, elektriske kraner m.m. Dette med unntak av to maskiner som ikke fantes elektrisk. Her tok vi i bruk biodiesel som nest beste løsning, sier Roppen Olsen.
Strømproduksjon på taket
Fylkeshuset er bygget etter passivhus-standarden. Det betyr at huset er energieffektivt, og godt isolert, med få luftlekkasjer. Bygget har solceller på taket, og det er prioritert foran areal for terrasse. Denne måtte skaleres ned til fordel for større område til strømproduksjon.
Bygget produserer nå faktisk mer strøm enn det forbruker!
– Det er også installert en batteribank for døgnutjevning og reduksjon av energitopper. Så langt har vi kjøpt 30 000 kwh fra april, og solgt 30 000 kwh fra 10. juni til starten av august, forteller Roppen Olsen
Når det gjelder ppvarming er fylkeshuset koblet på fjernvarme- og fjernkjøleløsningen til Å Energi. Oppvarmingen kommer fra overskuddsvarme fra industrien og et forbrenningsanlegg like utenfor sentrum. Kjølingen kommer som frikjøling fra kjølesløyfer i sjøen.
Gjenbruk av møbler
Også inne i det nye fylkeshuset er det satset på løsninger for å unngå unødvendige utslipp.
Det ble tatt med over 600 møbler fra det gamle fylkeshuset til det nye. Møblene er tilpasset, frisket opp og fornyet etter behov.
Dette utgjør mer enn 52% gjenbruk av møbler i arbeidsetasjene. Møbler som ikke ble med videre ble solgt eller donert til lokale skoler og kontorer for et videre liv – gjennom systemet Loopfront.
Samlet sett ble over 1200 gjenstander sendt videre til virksomhetene for ombruk.
– Det å bidra til å etablere et ombruks- og reparasjonsmarked i Kristiansandsregionen har vært viktig for prosjektet, sier Roppen Olsen
En del innkjøpte nye møbler er håndbygde, fra aktører som også kan reparere disse ved behov. Disse leverandørene er i stor grad produsert lokalt, . For mindre gjenstander ble det opprettet et loppemarked for de ansatte. Dermed fikk alt inventar leve et godt liv videre.
Mat og kantine
Kantinekjøkkenet eller Kafé Agder som kantina heter, har også tatt en tydelig profil for å bli mer bærekraftig.
Ved innkjøp av råvarer blir det kjøpt inn datovarer, overskuddsvarer og biprodukter for å avlaste leverandørene. Ukemenyer planlegges fra uke til uke, og tilpasses hva leverandører har tilgjengelig og hvilke råvarer som er i sesong. Det finnes ingen engangsartikler i kantinen, og kun et begrenset antall kuvertpålegg-pakninger, men disse skal bort.
For å unngå matsvinn anrettes dagens varmrett opp av kjøkkenet i passelige matporsjoner. Gårsdagens rester av varmretten blir ofte å se i salatbaren eller i dagens suppe.
– For eksempel lagde vi gresk suppe av moussaka av slike rester, forteller seksjonsleder for kantine og renhold, Jens Christian Eide.
Kafé Agder ser også på en mulig intern «too good to go» løsninger for at de ansatte kan kjøpe med seg overskuddsmat hjem. Kjøkkenet bruker også minst mulig kjemikalier. Som ozonvann til rengjøring, fordi det har desinfiserende egenskaper uten tilsatte kjemikalier.
Leverandør- og produktutvikling er den største gevinsten
– Store offentlige prosjekter har en viktig rolle for å utvikle leverandører, markeder og produkter i klimaomstillingen. Innovative bygningstekniske klimaløsninger, et marked for ombruk og reparasjon og effektiv arealforvaltning og drift er blant de største klimagevinstene, avslutter Knut Lindland.
Bygget for fleksibilitet
Fylkeshuset er bygget for dagens behov, men også fremtidens. Huset er nemlig bygget på en modulær måte. Det betyr at en kan gjøre større endringer i bygget om en det skulle være behov for det.
– Er det en ting vi vet, er det at behovet vi har for bygget vil være noe helt annet om ti år, sier fylkesdirektør for innovasjon og organisasjonssutvikling, Knut Lindland
–Vi må planlegge for en fleksibilitet som setter oss i stand til å justere bygget til de arbeidsformene som er nødvendig i fremtiden. Bygget er lagt opp slik at hvis man ønsker å bygge om til andre type kontorløsninger fremfor dagens aktivitetsbasert løsninger. Dagslys, strøm, data og ventilasjon er rigget for å enkelt bygge om, avslutter Lindland.
Noen fakta om det nye fylkeshus:
- Fylkeshuset kobles til fjernvarme- og fjernkjøleløsning fra Å Energi
- Bruttoarealet er på 7 354 m2
- Fylkeshuset huser 320 arbeidstakere i fylkesadministrasjonen og 100 ansatte bruker det som sitt fjernarbeidssted/hybridkontor
- Bygget er bygget etter passivhus-standarden
- Bygget produserer mer strøm enn det forbruker
- Takene har solceller og det er installert batteribank for døgnutjevning og reduksjon av energitopper
- Over 600 gjenbrukte møbler fra det tidligere fylkeshuset – over 52% gjenbruk i arbeidsetasjene
- Materialbruken er innovativ og CO2-gunstig
- Anleggsplassen har i høy grad vært elektrisk og utslippsfri. Der dette ikke var mulig ble det brukt biodiesel