
NM i klima med Ducky
Kunnskap og handling må til for å nå klimamålene. Gi elevene verktøy for å løse vår tids største utfordring.
Antall Løsninger nasjonalt: 124
Kunnskap og handling må til for å nå klimamålene. Gi elevene verktøy for å løse vår tids største utfordring.
FREM går sammen med Kirkens Bymisjon for å skape gjenbrukssenteret «Egna». Senteret skal sette ny standard for handel basert på gjenbruk og opplevelser.
Høsten 2020 innførte Schenker AS utslippsfri distribusjon gjennom sin HUB i Oslo. Fra første kvartal i 2021 vil elektriske lastebiler også være på plass i andre norske byer.
ASKO var først i verden til å ta i bruk bioetanol i distribusjons-virksomhet og har nærmere 40 tyngre kjøretøy som benytter dette. Det er likevel bare et steg på veien i drivstoff-pyramiden, målet er utslippsfrie kjøretøy.
Alle nye lysanlegg ved Universitet i Tromsø har fått LED-lyskilder og flere har fått behovsstyrt belysning. I en livsløpsbetraktning representerer besparelsene over 20 mill. kr. og utskiftingen vil fortsette i de kommende årene.
Framtiden i våre hender har lansert appen Green Guide, som skal hjelpe nordlendinger å gjøre bærekraftige valg når man handler lokalt.
Norges kanskje mest spektakulære bade- og idrettsanlegg åpnet i 2019. Anlegget er prosjektert av Asplan Viak med mål om å skape landets mest vann- og energieffektive badeanlegg regnet etter antall besøkende.
Harstad kommune er sammen med Hålogaland kraft en del av de store EU-prosjektet GIFT, som arbeider med løsninger for avkarbonisering av energimiksen på øyer.
Ishavskrafts miljøpris deles ut årlig til én bedrift som har gjort ett eller flere gode miljøvalg. Prisen skal bidra til å spre engasjement rundt miljøarbeid og motivere til økt miljøfokus blant bedrifter.
Othalo arbeider i partnerskap med UN Habitat for å produsere boliger fra plastavfall, for å kunne skape bærekraftige og rimelige hjem for alle. Den patenterte teknologien er utviklet i samarbeid med eksperter fra SINTEF og Universitetet i Tromsø.
Korona-pandemien traff mange hardt i mars 2020, og mange bedrifter fikk redusert sin aktivitet. Energiselskapet NTE benyttet krisetiden til å forsere gjennomføringen av et innovativt endringsprosjekt, krisen ble en akselerator.
Som en del av EU-prosjektet «Remote», tester man hvordan hydrogen kan brukes som energilager for å skape autonome og miljøvennlige nett.
Grong Sparebank ønsker å fremme bærekraft innenfor landbruk, og tilbyr derfor fordelaktige betingelser på grønne lån innenfor bransjen. De har funnet en smart måte å gjøre det på.
ElskedeBy er et samarbeidskonsept for en felles HUB sentralt i Oslo sentrum for å kjøre ut pakker og hente inn avfall med elektriske kjøretøy.
Hvorfor klarer noen kommuner å omstille seg til å bli lavutslippssamfunn, mens andre sliter med å lykkes?
Entra bygger Norges mest ambisiøse ombruksbygg i Oslo. Over 80 prosent av bygningsmassen består av ombrukte materialer!
Unge Klimapiloter sørger for at elevene i Osloskolen får faglig korrekt og oppdatert kunnskap om klima- og miljøutfordringer.
I januar 2021 lanseres en veileder for kommuner og fylker, for å lette arbeidet med å etablere egne klimabudsjett.
Sammen med forskere fra 14 land, leter Norlandsforskning etter vippepunktet som gjør at karbon- og petroleumsavhengige samfunn går over til miljøvennlig og fornybar energi.
Som det heter på godt norsk: «Sharing is caring». 13 delebiler har Sola Kommune stilt til rådighet for sine innbyggere i en lokal type delingsøkonomi.
Mange kommuner leker med tanken om en fossilfri byggeplass, og noen har allerede begynt å stille krav. Uansett er det ingen tvil om det snart vil oppstå et stort behov for tilgjengelig fornybar kraft på byggeplasser og i båthavner over hele landet.
Opp mot 140 milliarder kroner vil det koste å oppgradere strømnettet i Norge. Dette anses som nødvendig ettersom det ikke er et godt nok utbygd strømnett i dag som behøves inn mot den grønne skiftet. Integrate Renewables har introdusert en mikro-grid teknologi som vil kunne være med å håndtere utfordringen Norge og verden står ovenfor ved energi-omstillingen.
Alle bybusslinjene i Bodø skal kjøres med elektriske busser fra 1. juli 2021. Fra sommeren 2021 vil 31 nye elbusser fra Volvo være i drift.
Bodø kommune vil ikke ha bilene i fred. Nå skal de kommunale bilene kunne bli brukt av innbyggerne på kveldstid og i helgene med et nytt bildelingskonsept.
Hos JM Hansen benyttes FEED som kombinerer datainnsamling og menneskelig fagkompetanse for å oppnå mer presis fôring. Systemet bidrar til å forstå de komplekse sammenhengene fra smolt til slakteferdig laks, for å øke fiskevelferden og redusere fôrsvinn
Jordpro tar i bruk avfall fra butikker, restauranter, fiskeoppdrett og annen biomasse for å lage organisk gjødsel av høy kvalitet. Og ønsker å skape endring i europeisk jordbruksindustri.
Åseral er en fremoverlent kommune med fokus på langsiktige og bærekraftige løsninger som skal sikre reduksjon av klimautslipp. Støtte fra Klimasats muliggjør to viktige prosjekter.
Bedriften Sirkula åpnet i februar 2020 Norges første kretsløpspark ved Hamar. En kretsløpspark er en moderne gjenvinningsstasjon som i tillegg til avfallssortering samler butikker og aktiviteter som er sentrert rundt ombruk og dermed blir en sentral for sirkulær økonomi i praksis!
Verdens største leverandør av ansvarsforsikring til havs ser økende forretningsmuligheter innen det grønne skiftet.
Miljøfyrtårn er et anerkjent og effektivt verktøy som hjelper virksomheter til å skape konkurransefortrinn av bærekraft. En av de fem partnerforpliktelsene i Klimapartnere er dessuten å oppnå miljøsertifisering.
Universitet i Agder har høyt fokus på å utdanne fremtidens ledere og ansatte innen klima og miljø.
Elverum vekst AS, som er eiet av Elverum kommune, jobber med å fremme befolkningsvekst i Elverum. Et av deres nyeste prosjekter er bydelen Ydalir – en del av ZEN: Zero Emission Neighbourghood.
ASKO har en ambisjon om å bli klimanøytral innen 2025. Det skal oppnås med klare delmål: 20% energireduksjon, overgang til 100% fornybar energi og 60% fornybart drivstoff, samtidig som 95% av avfallet skal kildesorteres.
Klimapartnere Rogaland har, i samarbeid med Universitetet i Stavanger, engasjert tre studenter som praktikanter denne høsten. De har arbeidet med å akselerere omstillingen til grønne offentlige anskaffelser, og å lokalisere flaskehalser og hindre på veien. Funn og læringer i prosjektet deles med DFØ og blir et viktig bidrag til det nasjonale leverandørutviklingsprogrammet.
Etter at undersøkelser viste hvor mange giftige produkter barn utsettes for hver eneste dag, bestemte Private Barnehagers Landsforbrund (PBL) og Naturvernforbundet seg for å ta opp kampen mot miljøgifter i norske barnehager. Med seg på laget har de Norengros og Lekolar – de to største leverandørene av barnehageprodukter i Norge.
For å sikre sine ambisiøse klimamål har Norengros-kjeden utviklet en egen bærekraftskole . Slik sørger de for at ansatte i hele landet er rustet til å bidra til å kutte utslipp og ta riktige miljøvalg.
I Stavanger Aftenblads nedlagte produksjonslokaler på Forus har Beyonder med gründer og daglig leder Svein Kvernstuen i spissen flyttet inn. Her skal de straks i gang med første pilotproduksjon av norskutviklede batterier basert på sagflis og vannkraft med egenutviklet teknologi.
Full pensjon på hotellet hos Sola Betong! Med miljøgebyr og betonghotell, har Sola Betong redusert mengden overskuddsbetong med 80 prosent.
I Stavanger har et teknologiselskap gjort seg internasjonalt bemerket i Proptech miljøet. Kommersielle bygg står for ca 1/3 av jordens energiforbruk og CO2 utslipp. Ved smart bruk av teknologi kan Klimapartner ClevAir kutte drastisk i unødvendig overforbruk av energi i bygg og næringseiendom.
Lurer på du hva en sykkelstamveg er? Det første pilotprosjektet i Norge av dette slaget består av en 13 kilometer lang trasé kun for syklister. Nå skal det bli enkelt og trygt å velge sykkel foran bil for reisende mellom Stavanger, Forus og Sandnes.
GRID-Arendal samarbeider med FNs miljøprogram og andre partnere over hele verden. Nå har deres arbeid resultert i en endring i Baselkonvensjonen om eksport av forurenset plast, som trer i kraft i januar 2021.
Alle produkter Velde tilbyr kan de også ta tilbake for gjenvinning. Slik får de frem det verdifulle potensialet i produkter som ellers må håndteres som avfall. Dette er sirkulærøkonomi i praksis! Som en bonus spares store mengder transport og energi da gjenvinning og produksjon er samlokalisert.
Green waves er en viktig aktør i å redusere utslipp fra fritidsbåter. Ønsket å skape naturnære og miljøvennlige opplevelser på sjøen ved å elektrifisere fritidsbåtmarkedet.
Hvordan kan vi unngå tretthet og maktesløshet blant vår oppvoksende generasjon? På Steinerskolen i Stavanger legger de grunnlaget for at den enkeltes personlige handlingsmotiv må være en rotfestet følelse av slektskap og indre sammenheng mellom menneske og natur.
FREVAR har fokus på samfunnsansvarlig forretningsdrift og -utvikling, bidrar til en bærekraftig framtid i Fredrikstad kommune med tanke på miljø, økonomi og samfunn.
Norske Hydro og svenske Northvolt skal bygge gjenvinningsfabrikk for batterier fra elektriske kjøretøy – en fabrikk som Batteriretur skal være operatør for.
Batteriretur bruker opp mot 15 prosent av budsjettene sine hvert år på forskning og utvikling, blant annet for å redusere eget karbonfotavtrykk. Det har blant annet ført til verdens første batteribank laget av ulike elbilbatterier.
På oppdrag for Miljødirektoratet har NORSUS laget en veileder for reduksjon av matsvinn i omsorgssektoren. Veilederen inneholder tips og råd rettet mot kjøkkenpersonell, pleiepersonell og ledere. Målet at maten skal spises, ikke kastes.
Med solceller på taket, får 70 beboere i et sameie i Fredrikstad nyte godt av å produsere sin egen strøm. Smart Energi står bak pilotprosjektet, som har som mål å gjøre solceller attraktivt for borettslag og sameier.
Electric Region Agder er visjonen om å skape verdens første helelektriske samfunn på 100% ren energi innen 2030. Mer enn 50 selskaper har gått sammen om å realisere visjonen. Electric Region Agder er å mobilisere, koordinere og virkeliggjøre prosjekter som er med på å oppfylle visjonen.
På Haukeland Universitetssykehus vaskes det opp til 12 tonn tekstiler hver dag. Ved å tenke klima og miljø i alle ledd, og sette inn målrettede tiltak, sparer vaskeriet store utslipp hvert år.
Anleggsgartner Svein Boasson AS tok tradisjonelle håndverkstradisjoner i bruk i arbeidet med Lyreneset på Laksevåg. I samarbeid med Bergen kommune ble det gjengrodde friluftsområdet ryddet og tilbakeført nesten uten bruk av maskiner.
Norge har unike forutsetninger for fornybar energi. De fleste kommuner må håndtere store mengder avløp, matavfall og slam som kan utgjøre en verdifull ressurs hvis den utformes til biogass og gjødsel.
Vårt forbruk av vann krever store ressurser og energi, som bidrar til klimagassutslipp og unødvendige kostnader. Nå vil Smart Innovation stanse lekkasjene – ved hjelp av smarte vannprodukter og digitale vanntjenester.
Da Borg Havn IKS skulle bygge ny havneterminal i Fredrikstad, var hensynet til klima og miljø avgjørende. Den nye terminalen på nær 11 000 kvm ble derfor bygget i massivt tre – og kun det. Resultatet, et unikt innovativt lagerbygg med tilhørende kontorlokaler, ble nominert til prisen for Årets trebyggeri i 2017.
Fasaden på kunst-og kultursenteret Oseana i Bjørnafjorden rommer 540 kvm med solceller. Nå ønsker Oseana å bruke sin posisjon som Miljøfyrtårn til å gi grønn inspirasjon til publikum og andre kulturhus over hele landet.
Som det første seilskipet i verden i sin klasse, har Statsraad Lehmkuhl lagt om til batteridrift. Batteriet som kan lades under seilas, er en del av en innovativ løsning som avlaster skipets dieselmotor og reduserer utslipp.
Bjørnafjorden kommune har satt i gang eit treårig prosjekt for å løfte fram grøne idear i næringslivet. Ved deltaking i Grøn Bjørnafjord vil bedrifter få tilgong til skreddarsydd kompetanseheving, god oppfølging og ressursar for å utvikle eigne idear til grøn vekst.
Nullutslipp AS er en unik og innovativ bedrift som har jobbet med elektrifisering av anleggsbransjen i flere år. De har funnet den perfekte måten å utføre dette ved å resirkulere elbilbatterier fra vrakbiler.
Harstad rådhuskantine har inngått avtale med «TooGoodToGo» – appen for å redusere matsvinn. Kantinen setter dermed et godt eksempel på matvett for andre kommuner, som er verdt å følge.
Hennig-Olsen Is er opptatt av å ta vare på miljøet, og har i den forbindelsen funnet en god måte å redusere deres matsvinn. Iskrem som er til overs på fabrikken i Hannevika blir til mat for noen heldige griser i Søgne.
El-biler kan i framtiden forsyne strømnettet med energi, og bidra til å utjevne forbrukstopper. Statsbygg er i front med utviklingen av teknologien.
Med utfasing av fossildrevne vare- og lastebiler satser på Norengros K.J. Brusdal mot en fullstendig utslippsfri vareleveranse innen 2025.
Universitetet i Bergen jobber mot sitt mål om å bli klimanøytrale innen 2030. I år har universitetet tatt i bruke sitt første solcelleanlegg. Planen er at alle nybygg skal få solceller.
Da studentsamskipnaden på Vestlandet skulle rehabilitere sin største studentby ble det gjort på Bergens første fossilfrie byggeplass.
To studenter fra Nord Universitet i Bodø stilte i deres masteroppgave spørsmålet «Grønne offentlige anskaffelser – hvordan fungerer det i en norsk kommune?». Det førte til at de vant prisen for beste masteroppgave innen miljø- og bærekraft, som deles ut for første gang i år.
Mindre klimagassutslipp, bedre ansatthelse og reduserte kostnader knyttet til sykefravær. Det var målene for Sarpsborg kommune i Viken fylke da de innførte en egen leasing-ordning for elsykler til ansatte i 2018. Et par år senere tyder mye på at de kan greie å nå målene sine.
Vitensenteret Inspiria Science Center i Sarpsborg har klare ambisjoner for sin rolle i klimasaken: De vil inspirere barn og unge til å bli framtidas problemløsere.
De forpliktet seg til å sette klima i fokus – Nå er Arendal Norges første kommune med klimanøytral drift, og en foregangskommune når det gjelder reduksjon av klimagassutslipp.
Gjennom en felles erklæring har partene i norsk landbruk forpliktet seg til at all innkjøp av soya skal være bærekraftig og avskogingsfri.
Fra sitt kontor i Fredrikstad har Energy Tech-selskapet Becour utviklet den digitale løsningen REact: Verdens første nettbutikk som kobler kobler energibrukere med produsenter av fornybar energi.
Lengre levetid, lavere klimautslipp og økonomisk mer effektivt med gjenbruksmateriale i anleggsarbeidet.
Morgenfugl i Arendal kan på overflaten fremstå som et vanlig cateringselskap, som drifter kantiner og leverer lunsjpakker til bedrifter og arrangementer. De skiller seg imidlertid ut på et viktig punkt: deres fokus er nemlig at råvarene, emballasjen og matproduksjonen er bærekraftig.
Overgangen til en fossilfri transportsektor er godt i gang. Det kommer stadig nye kjøretøy og anleggsmaskiner på markedet som enten går på elektrisitet, hydrogen eller biogass. Viken fylkeskommune låner ut gratis maskiner.
Bymiljøetaten rehabilitere nylig kastanjealléen i Bygdøy Allé. Ny metodikk ligger bak plantingen av ti trær, som kan etablere en ny standard innen overvannshåndtering i fremtidens byer.
Inspiria og Østfold Energi skal bygge og teste et helt nytt ladekonsept for elbiler. Enova støtter prosjektet med inntil fem millioner kroner.
Klimasmart landbruk Østfold mottok en gledelig tredjeplass under den årlige klimakonkurransen for kommunesektoren som ble delt ut på Zerokonferansen i november i år.
Leveranse av taxitjenester i Fredrikstad kommune skal bli fossilfritt. Kommunen hadde stort fokus på klima og kjøretøy da drosjetjenester var ute på anbud. Taxisentralen vant anbudet og skal ha 40 eltaxier og 2 på biogass innen høsten 2023. Dette fører til en storstilt endring av kjøretøyparken de kommende årene.
Grønn campus Nord arbeider med å gjøre universitet mer klimavennlig og har som hovedmål å gjøre universitetet klimanøytral innen 2030
Eier og leder av Selfa Arctic, Erik Ianssen, har i mange år vært klimabevisst. I 2015 produserte de verdens første elektriske sjark, Karoline. I 2019 brant de den siste broen gjennom et styrevedtak: Selskapet har produsert sin siste fossile fiskebåt.
Polar Fornybar er en strømavtale som inkluderer opprinnelsesgaranti, fra Heggmoen kraftstasjon i Bodø kommune
Coop Nordland velger tre som byggemateriale for sine nyeste butikkbygninger. Det er både fremtidsrettet, lønnsomt og miljøvennlig. Denne måten å bygge på har ført til et lavere varmebehov på vinteren, og samt unngått varmeproblemer på selv sommerens varmeste dager.
Da torvet i Trondheim måtte graves opp og oppgraderes valgte kommunen å ta aktive valg for utslippsreduksjon og redusert klimarisiko,
Vestland fylke, med flere fremoverlente kommuner i spissen, stiller krav om utslippsfrie drosjer fra 1. april 2024.
Borg Havn IKS har over lengre tid jobbet med nye løsninger for logistikk og havnedrift. Målet er å bli en utslippsfri havn innen 2030, der havnen skal bli selvforsynte med energi og delta aktivt i utvikling av nye energi- og miljøløsninger i havneområdet.
I Fredrikstad jobber kommunen aktivt for å hjelpe innbyggerne til å ta miljøvennlige valg, som å velge offentlig transport framfor privat.
Elektrifisering av samfunnet er en viktig del av den grønne omstillingen. Men når vi tenker langsiktig for miljøet, er det kritisk at de gode løsningene vi implementerer er sirkulære.
Anleggsgartner Svein Boasson AS dyrker grønnsaker på taket midt i et industriområde på Kokstad i Bergen. De ønsker å legge til rette for urban dyrking på tak over hele byen, som et tiltak for grønn byutvikling.
Når Bergen Live inntar Bergenhus Festning med festivaler og utendørskonserter, er det med stor respekt for miljø og klima. Målet er at Bergenhus Festning skal være Norges mest bærekraftige kulturarena i sin størrelse.
I tett samarbeid med Haltenbanken og Norsk Riving har det nye Laksevåg bibliotek benyttet lokale sirkulære verdikjeder for materialer, møbler og interiør. Slik har ulike materialer fått lengre levetid!
«Det skal være attraktivt og sikkert å sykle og flere skal sykle mer!» Bergen Kommune har fått ny ambisiøs sykkelstrategi.
Teknologi er løsningen på mange av bærekraftsutfordringene verden står overfor. Ateas misjon er å levere denne teknologien, sammen med kunnskap om hvordan teknologi kan forbedre livene våre. Derfor skolerer Atea alle sine ansatte i bærekraft.
Målet med grønne fordelsavtaler er å få til et tett samarbeid mellom Entra og leietakere for miljøfornuftige løsninger innen energibruk, avfallshåndtering og valg av byggematerialer med minst mulig miljøpåvirkning.
Forurensningen av luften i norske havner og fjorder kan reduseres ved å ta i bruk landstrøm. Plug Bergen ble dannet av Bergen Havn og BKK for å bygge Europas største landstrømanlegg.
BOB bygde først «Treet» og har nå lansert ideen om det unike boligkonseptet med verdens første kanalby i tre i Bergen.
Med verktøyet Klimakost tilbyr Asplan Viak offentlige og private kunder å utarbeide egne klimafotavtrykk og grønne innkjøpsstrategier.
Visjonen til Angarde er å skape en bærekraftig, grønn, pulserende og urban bydel på Spelhaugen, i Bergen. En bærekraftig bydel der det skal være godt å leve, og som syder av liv og livsglede – hele året. Tilrettelagt for lokal handel, rekreasjon, kultur og opplevelser som skaper sterkt samhold i bydelen.
Siden 2013 har ansatte i Norgesgruppen og deres datterselskap ASKO hatt muligheten til å få drahjelp til klimatiltak på hjemmebane. I fjor ble 7,5 millioner kroner delt ut etter førstemann-til-mølla prinsippet.
Greenstat jobber med å utvikle prosjekter relatert til grønn hydrogenproduksjon over hele Norge, og vil etter hvert også se på muligheter internasjonalt. Greenstat ser både på storskalaproduksjon knyttet til kraftnettet og på mindre produksjonsanlegg basert på lokal energiproduksjon.
Havet og de akvatiske miljøene er avgjørende for vår felles fremtid. Skal vi lykkes med å skape varig endring må vi aktivere menneskers kjærlighet til havet. Nye Akvariet skal bli en verdensledende kunnskaps- og formidlingsarena, og har satt mål av seg å bli havets hovedsete. Her skal fremtidens akvanauter utdannes.
Fløyen har visjon om å være den grønneste destinasjonen i Norge. Målet er å inspirere til å ta vare på naturen, Fløyens hovedattraksjon, i generasjoner gjennom bærekraftig aktivitet og kulturopplevelser.
Hvert år henvender Klimastiftelsen seg til sine største leverandører fra året før. Leverandørene får beskjed om at de må sette seg mål om å bli fossilfri innen 2025 og innfri 5 krav for å forbli en leverandør hos stiftelsen.
Fjordkraft lot seg inspirere av Atea som gjennomfører bærekraftssertifisering av alle sine ansatte og har utviklet et eget digitalt konsept for «grønn skolering» av sine ansatte.
Regjeringens nye handlingsplan for grønne anskaffelser lanseres høsten 2020. Samtidig øker kravet om at virksomheter tar i bruk sin innkjøpsmuskel for et mer bærekraftig samfunn.
Atea har etablert 10 hjelpespørsmål til innkjøpere for å kunne sikre grønnere innkjøp av it- utstyr og tjenester. Disse kan alle ta i bruk!
Evoy har som visjon å eliminere utslipp fra båter. Selskapet leverer nøkkelferdige hel-elektriske fremdriftssystemer til hurtiggående båter og båter til proffmarkedet på mellom 20 og 50 fot.
I tillegg kommer den første utenbordsmotoren på 150 hestekrefter til markedet andre kvartal 2021.
Verdens første og eneste batteridrevne borerigg startet høsten 2020 arbeidet i bybanetraseen som er under bygging til Fyllingsdalen. Elektrifiseringen av anleggsmaskinparken som bygger Bybanen er i full gang, og Bybanens entreprenører leverer nå 96 prosent fossilfri anleggsplass. Tiltak for grønnere bybane bygging gir innsparing i utslipp tilsvarende 11 000 fossilbiler.
Klimapartnere jobber for at alle våre partnere skal ha kjennskap til klimarisiko og de tre perspektivene: Overgangsrisiko, Ansvarsrisiko og Fysisk risiko. Det fokuseres særlig på overgangsrisiko og om å se mulighetene for forretningutvikling når man bruker klimarisiko som innovasjonsdriver.
Atea sin interne el-bildelering benyttes av de ansatte både for å dekke transportbehov i arbeidstiden og til privat bruk på kvelder og i helger. Løsningen fremmer deling av kjøretøy, fremfor å eie selv.
Klimapartnere utarbeider årlig klimaregnskap, per partner og samlet. Klimaregnskap er en av de fem hovedforpliktelsene i partnerskapet.
Det heile byrja i tidligare Sogn og Fjordane med den elektriske pioneren «Ampere» over Sognefjorden. Deretter plukka Hordaland opp stafettpinnen, med anbud der heile 19 ferjer skulle elektrifiserast. Dermed var den norske ferjerevolusjonen i gong med produkt, teknologi og kunnskap som kan eksporterast på verdsbasis.
EPI (Environmental Port Index) er et verktøy som muliggjør karakterisering av et skips miljøpåvirkning i forbindelse med et havneanløp. Målet er å gjøre dette til en internasjonalt anerkjent metode for miljøkarakterisering av skip. Bergen Havn arbeider for at flest mulig havner benytter EPIs webløsning for evaluering av anløp i egne havner og som grunnlag for differensierte havneavgifter.
I prosjektet «den grønne led» er planen å etablere en småbåthavn i Bergen for utslippsfrie båter, og at det opprettes nødvendig infrastruktur for disse langs kysten mot Bjørnafjorden.
Ved inngangen til 2020 ble forbudet mot bruk av oljefyr satt i kraft. Det er likevel betydelige mengder gass som fremdeles blir benyttet til oppvarming og i produksjon. I Bergen jobbes det nå for å fase ut all bruk av gass så raskt som mulig.
Klimapartnere sin visjon er at Norge følger Paris avtalen og lykkes med omstillingen for å nå 1,5 graders-målet. De nasjonale klimamålene er i dag ikke nok til å oppnå dette. Samtidig har flere av våre fylker, byer og kommuner har valgt å være langt mer ambisiøse og gå helt i front.
Asfalt kan gjenvinnes 100 % og bruk av returasfalt sparer på ikke-fornybare ressurser, energi og gir lavere utslipp av klimagasser. Riktig bruk av returasfalt fremmer bærekraft og er et av satsingsområdene til Velde.
Klimapartnere har sammen med VIS og Innovasjon Norge utviklet det digitale verktøyet Grønn Oppstart. Det gir en kort introduksjon for grundere og andre mindre virksomheter til å tenke grønt i egen virksomhet fra start.
Renovasjonsselskapet BIR har særlig jobbet med å elektrifisere bilparken og har blant annet fått utviklet Europas første elektriske krokbil. Ved å investere i elektriske bossbiler har selskapet imponert og allerede oppnådd målet om fossilfri renovasjon i Bergen sentrum.
Alle Klimapartnere utfordres om å bli fossilfri innen 2030. Norsk Klimastiftelse tar det et steg lenger og stiller krav til sine leverandører om at de må bli fossilfri innen 2025. Lær hvordan din bedrift kan gjøre det samme her.
I 2018 ble Fjordkraft første norske selskap til å motta FNs klimapris for «Klimanjaro-metoden». Der selskapet stiller krav til alle sine leverandører om å bli klimanøytrale gjennom tre steg. Metoden er utarbeidet i tett samspill med Klimapartnere og kan benyttes av alle.
Q-meieriene var den første produsenten i verden som innførte tilleggsmerkingen «…men ikke dårlig etter» til datostemplingen – Med mål om å lære forbrukerne å bruke sansene i forbindelse med datomerkingen. En forlengelse av levetiden til produktene vil på sikt kunne redusere klimagasspåvirkning fra produksjon og transport, og redusere matsvinnet.
Elflykonsortiumet er ei ambisiøs satsing med ei rekke sentrale aktørar for å få nullutsleppsfly på vingane på Vestlandet. I konsortiumet arbeides det med ulike planar for realisering av elektriske fly.
Vestland fylke har vedtatt Norges mest ambisøse mål: Nullutslepp innan 2030. For å fjerne alle direkte, fossile utslepp frå det geografiske fylket i løpet av det neste tiåret, trengs alle kommuner, verksemder og privatpersonar med på laget! Kommune etter kommune i Vestland lanserer no mål om Nullutslepp innan 2030 i tråd med fylket og Klimapartnere er sjølvsagt i front som pådrivarar.
Flere store offentlige utbyggere i Vestland har gått sammen om et felles initiativ med ambisjon om å gjøre bygg- og anleggsplasser utslippsfrie. For å sende et tydelig signal til markedet ble det langt ut en felles kunngjøring om dette på Doffin.