Setter stadig nye klimaregnskaps-rekorder

Til tross for at pandemien har rekordmange partnere levert klimaregnskap for 2020.

Årets klimaregnskap er det mest omfattende gjennomført av Klimapartnere Vestland noen gang.  Hele 54 partnere har begynt å måle egne klimaavtrykk, noe som er helt nødvendig for å kunne kutte utslipp. Av disse har over to av tre  satt seg mål om å bli fossilfri innen 2030. 10% av partnere her allerede fossilfri.

– Det er strålende at stadig flere leverer klimaregnskap. Man kan ikke styre i blinde og første steg mot å bli mer bærekraftig er å få oversikt over egne utslipp. I tillegg er det gledelig å se at stadig flere setter seg mål om å bli fossilfri innen 2030. Selv om vi selvsagt har en ambisjon om at alle skal sette seg dette målet, sier leder i Klimapartnere Vestland, Renate Nedregård.


Er du fersk i klimaregnskaps-gamet? Sjekk denne introvideoen til Inki Brown i Emisoft

Strategisk verktøy

Klimaregnskapet ble formelt overrakt klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn på toppledermøtet i Grieghallen 6. september. Onsdag 22. september arrangerte Klimapartnere Vestland et webinar for alle interesserte i hele partnerskapet. I tillegg til å gå gjennom nøkkeltallene fra årets klimaregnskap fikk deltakerne også en gjennomgang på hvordan klimaregnskapet kan brukes i virksomhetens daglige og strategiske drift.

Bærekraftsjef Mette Nygård Havre kunne fortelle om hvordan Fjordkraft bruker sine klimaregnskap som strategisk verktøy, og kartla flyreiser som en lavthengende frukt:
– Da klarte jeg faktisk å få med konsernledergruppen på at vi skulle kutte utslippene fra flyreiser med 40% innen 2023, og det var helt spesifikt fordi vi så på det i klimaregnskapet, sa Havre under webinaret.

– Når man har tatt første steg og fått kartlagt utslippene sine er neste steg å identifisere hvor de største kildene for utslipp ligger og hvor potensialet for kutt er høyest. Vi vil jobbe inn mot hvert enkelt partner med dette, men det er også greit å ta noen felles runder på hvordan man leser og bruker klimaregnskapet aktivt, sier Nedregård.

Andre år med digitalt klimaregnskap

Dette er andre året på rad at klimaregnskapet leveres digitalt av Asplan Viak gjennom løsningen klimakost. Asplan Viak hadde også en gjennomgang på hvordan regnskapet kan leses under webinaret.

– Klimaarbeidet blir mer og mer systematisk hos våre partnere. Det gjør at man kan løfte ambisjonsnivået jevnt og trutt og det er utrolig inspirerende. Vi er også takknemlige ovenfor vår konsernpådriver Asplan Viak som også leverer klimaregnskapet, Nedregård.

Syns du det kan være vanskelig å forstå ord og uttrykk knyttet til klimaregnskap? I denne videoen forklarer Inki Brown noen av de mest brukte begrepene.