Det er mange år siden Grete Rasmussen (55), som klimaaktivist, leverte en grønnmalt sykkel til daværende miljøvernminister Torbjørn Berntsen foran Stortinget. I dag lever og ånder Fredrikstad kommunes klimarådgiver for en enda grønnere tilværelse.
Skal vi tro kvinnen som kom som klimaflyktning fra Bergen til Fredrikstad i 1998, gjøres det mye riktig i Plankebyen.
– Fredrikstad har mye å være stolt av når det gjelder det grønne skiftet, sier Rasmussen.
For henne er Øra Industriområde et godt eksempel på byens innsats, og hun beskriver industriområdet som en modell for grønn omstilling.
Ambisiøse klimamål
Fredrikstads klimamål er tydelige, med 2030 og 2050 som milepæler på veien mot nullutslipp. På nasjonalt nivå har målet om nullutslipp i 2030 blitt forskjøvet, men Rasmussen understreker at Fredrikstad gjør sitt ytterste for å holde kursen mot en utslippsfri fremtid. Som klimarådgiver har Rasmussen et sterkt engasjement for å være med på å ta de viktige beslutningene som kan forme fremtiden.
Hun har alltid hatt en lidenskap for miljø og natur, og studiene hennes i naturfag og miljøvern ble senere supplert med en master i økologisk økonomi. Hun bor nå på Hvaler med sin kjæreste, og hennes 21 år gamle sønn studerer ved NTNU. Før hun startet sin karriere i Fredrikstad kommune i 1998, jobbet hun som lærer og i miljøorganisasjonen «Grønn Hverdag».
Øra – et utstillingsvindu
Øra har de siste årene utviklet seg til å bli et knutepunkt for grønn innovasjon, og statsminister Jonas Gahr Støre besøkte stedet så sent som i oktober.
– Øra fungerer som en arena der selskaper som Hydrovolt, som resirkulerer elbil- og industrielle batterier, samarbeider om grønn teknologi og resirkulering, sier hun og trekker frem Gyproc, som har blitt verdens første utslippsfrie produsent av gipsplater.
Rasmussen forklarer hvordan Øra fungerer som et godt eksempel på industriell symbiose og klimaomstilling, selv om strømnettets kapasitet nå utgjør en utfordring for videre utvikling.
– Strømforsyningsnettet tåler dessverre ikke mer for øyeblikket, sier Rasmussen og understreker at videre utvikling vil kreve oppgradering av infrastrukturen.
Stor reduksjon i utslippene
Hun viser også til en stor reduksjon i utslippene fra veitrafikk. Her har utslippene blitt redusert med 24 prosent siden 2016, fra 104.000 til 79.500 tonn. Trafikk utgjør fortsatt 29 prosent av byens utslipp, men Fredrikstad tilbyr fordeler til elbilister, som halv pris i bomringen og rabatterte parkeringsmuligheter.
For tunge kjøretøy på hydrogen, el eller biogass er det til og med bompengefritak i hele 10 år, noe Rasmussen ser på som en positiv utvikling.
Et viktig klimapartnerskap
Som klimarådgiver i Fredrikstad kommune de siste ti årene ser Rasmussen positivt på det støttende samarbeidet med næringsavdelingen, som fremmer sirkulær økonomi og bærekraftige bedrifter gjennom sitt arbeid.
Fredrikstad deltar også i Klimapartner-fellesskapet, et nettverk som fremmer bærekraftige initiativer, og hun mener det er viktig at kommunen deltar i dette partnerskapet.
– Vi eier klimamålene sammen, sier hun.
Selv om klimamålene kan være krevende å nå uten karbonfangst, er Rasmussen optimistisk på vegne av Fredrikstad.
Kommunen har satt seg målet om netto nullutslipp innen 2050, og hun har tro på at de kan lykkes, spesielt gjennom samarbeid.
For Rasmussen handler det grønne skiftet om å jobbe sammen mot en felles fremtid – en mer bærekraftig verden, der alle spiller sin rolle i å redusere utslipp og skape varige miljøgevinster.