Julegløgg med klima på hjernen

En drøy uke før julaften samlet klimapartnere fra hele Vestlandet seg til uhøytidelig juleavslutning i vår virtuelle peisestue. Med temaet «Klimaåret 2021» fortalte BTs sjefredaktør om avisens satsing på klimajournalistikk i året som gikk.

– Det er historiene som er tettest på folks hverdag som engasjerer mest, også i klimajournalistikken.

Det er sjefredaktør i Bergen Tidende, Frøy Gudbrandsens, oppsummering av hvordan avisen prioriterer sitt klimastoff. Under Klimapartnere Vestlands digitale julegløgg fortalte hun om avisens satsing på klimajournalistikk, sine egne erfaringer med å lage klimapodcast og den økende interessen for klimastoff i samfunnet.

– Det er på ingen måte nytt at BT bedriver klimajournalistikk, fortalte Gudbrandsen. – Noen av journalistene har jobbet med feltet i minst et par tiår. Men 2021 ble det likevel gjort en synlig opptrapping av dette stoffområdet hos oss.

Podcast om klima

I forbindelse med klimatoppmøtet COP26 i Glasgow i høst besluttet BT å lage sin egen podcastserie om klimakrisen, med sjefredaktøren selv som programleder.  – Jeg har klima på hjernen, er Gudbrandsens innledning til hver episode, og hennes forklaring på hvorfor hun tok på seg rollen. Sjefredaktøren var selv en del av reportasjeteamet som dekket klimatoppmøtet COP26 i Glasgow i høst. Hun trekker frem intervjuet med klima- og miljøminister Espen Barth Eide derfra som en av podcastepisodene som er verd et gjenhør.

Avisen nøyer seg ikke med å rapportere om klimasaken. Bergens Tidende har også tatt tak i sitt eget klimafotavtrykk, blant annet gjennom sertifisering som Miljøfyrtårn og forpliktelsene som klimapartnere . – Da Bergens Tidende gikk inn i Klimapartnere Vestland i januar 2020, var det en del av et ønske om å selv ta ansvar, fortalte sjefredaktøren, og understreket at det interne klimaarbeidet fortsetter. – Vi er nå i ferd med å gjøre en komplett bærekraftanalyse av mediehuset, i samarbeid med våre eiere i Schibsted, sier sjefredaktøren.

Trekker fram bybanen

I tillegg til å bli tatt med inn i BTs klimaredaksjon, ble gjestene under den digitale julegløggen utfordret til å dele sine egne erfaringer fra klimaåret 2021.

Byråd for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke, fortalte om Bergen kommunes klimaarbeid i året som har gått. Han trakk særlig frem kollektivtransport og tilrettelegging for sykkel som to av de viktigste områdene for kommunens klimaarbeid det siste året.

– Det viktigste tiltaket vårt for grønn omstilling og at folk trives er et godt kollektivtilbud gjennom blant annet bybanen, sa byråden.

Han kom også med selvkritikk, og pekte på hvordan andre europeiske byer har vært dyktigere til å benytte pandemien som en mulighet til å prioritere sykkel. – Bergen, Vestland og Norge for øvrig burde ha satset tydeligere på dette området, blant annet ved å omdisponere veiareal, hevdet Bakke. – Vi har ikke brukt anledningen til å satse på det grønneste fremkomstmiddelet – sykkelen – under pandemien, og jeg tror det er som følge av tunge byråkratiske prosesser, sa byråden.

Delte sine erfaringer

Deltakerne fikk også bli bedre kjent med to klimapartner-kommuner lenger nord i fylket: Sogndal kommune ved varaordfører Vibeke Johnsen, og Kinn kommune ved leder for plan-, miljø- og næringsutvalet, Jacob Nødseth. De delte sine erfaringer fra to kommuner som hver for seg har tatt rollen som pådrivere i klimaarbeidet.

I tillegg delte seksjonsleder før Grøn vekst, klima og energi i Vestland fylkeskommune, Sølve Dag Sondbø, sin skryteliste fra fylkeskommunes klimaår – med prisen som «verdensmester» i elektrisk mobilitet som et høydepunkt.

Ble takket av

På tampen av møtet ble det også gjort stas på to personer som har lagt ned en ekstra innsats for partnerskapet. Kjell Kvingedal fra Statsforvaltaren i Vestland og Steinar Onarheim i Asplan Viak ble takket av som medlemmer av styringsgruppen i Klimapartnere Vestland, etter å ha vært med helt siden partnerskapet ble etablert i Hordaland i 2014.

– Vi setter utrolig stor pris på arbeidet dere har gjort i Klimapartnere Vestland. Deres kunnskap og engasjement har hatt stor verdi for oss i alle disse årene i styringsgruppen. Vi ser fram til å fortsette samarbeidet med dere som klimapartnere, sa Nedregård da de ble takket av til digital applaus fra deltakerne.

 

DIGITAL APPLAUS: Kjell Kvingedal (t.v.) og Steinar Onarheim ble takket av som representanter i styringsgruppen for Klimapartnere Vestland, etter god innsats gjennom nesten syv år.

Over 40 gjester var innom den digitale juleavslutningen for Klimapartnere Vestland.

– Vi hadde gledet oss til å samles til gløgg og pepperkaker i loftstuen i fylkeskommunens lokaler på Sandsli, men det meste ble annerledes denne førjulstiden. Da er vi veldig glade for at så mange tok seg tid til å møtes digitalt isteden. Jeg vil takke alle som deltok, og særlig takk til Frøy som tok oss med på innsiden av mediehuset. Jeg håper det er flere enn meg som ble inspirert av det klimaengasjementet flere av dere har delt her i dag, og ønsker en riktig god jul til alle, avsluttet Nedregård.