– Det hjelper ikke hvor ambisiøse klimamål landets myndigheter har dersom de ikke omsettes til handling. Det er i kommunene og i fylkene klimautslippene må reduseres, sier Thor Moen, medgründer i non-profit-organisasjonen BJØRK Innovation.
Organisasjonen ble stiftet i 2022 og tilbyr bærekraftige og menneskeorienterte innovasjonsprogrammer for byer og lokalsamfunn. Målgruppen er små og mellomstore kommuner, energiselskaper, havner og deres lokale økosystemer av bedrifter, akademia og innbyggere.
– Vi har metoder som sørger for at våre samarbeidspartnere har 6-8 gode innovasjonsprosjekter i samfunnsutviklings-porteføljen i løpet av 6 måneder!
– Må tørre å trykke på startknappen
I teamet har Thor Moen med seg medstifterne Marcus Lind Nerhoel og Ulrika Holmgren, som til sammen har kompetanse og erfaring fra innovasjon og bærekraftig samfunnsutvikling siden 2010. Trioen har erfaring fra mer enn 175 forsknings-, utviklings- og innovasjonsprosjekter nasjonalt og internasjonalt, og har tett samarbeid med smartbynettverket i Norden og EU.
– Et typisk trekk i dag, er at kommunene har mange teoretiske løsninger. Men det vi trenger, er flere mennesker med en operativ tankegang og kapasitet for å gjøre ord til handling. Det kan vi hjelpe dem med, sier Moen.
Stadig flere kommuner på referanselisten
Per i dag har BJØRK Innovation 175 innovative prosjekter i porteføljen i kommuner i Norge og Sverige. Nettverket omfatter 65 kommuner på Østlandet og 49 kommuner i Västra Götaland og 26 kommuner i Stor Stockholm-regionen.
– Vi tar utgangspunkt i en treårig avtale, og kartlegger først hvor det «brenner» mest. Deretter samler vi ressurser fra kommunen, det lokale næringslivet, akademia og innbyggerforeninger.
BJØRK Innovation sørger for å få i gang piloter for å kunne kjøre dem i full skala etter kort tid.
Den potensielle oppsiden er svært stor.
Målet er tredelt, forteller han:
- Skape nye forbedrede bærekraftige tjenester med innbyggerne
- Bidra til reduserte kostnader for kommunen
- Legge til rette for bærekraftig næringsutvikling
Stor forskjell mellom Norge og Sverige
For at det skal oppstå samskaping og innovasjon, er innbyggerinvolvering et nøkkelord, understreker Marcus Lind Nerhoel.
– I forhold til grønne skiftet, har kommuner flest grei kontroll på avfall, energiforbruk i bygg etc. Men de mangler det siste, viktige leddet: adferd. Altså hvilke valg vi tar som individer. Derfor er det essensielt å få med innbyggerne i prosessene. Vi dyrker brukersentrert innovasjon, brukerdeltakende innovasjon og brukerdrevent innovasjon i vår tilnærming til våre samarbeidspartneres utfordringer.
Han viser samtidig til at hver innbygger i Norge slipper ut 6,7 tonn CO2 per innbygger, mens tallet i Sverige er 3,2 tonn.
– Det viser to ulike adferder; at svenskene er mer bevisste på hva de konsumerer og hvordan de reiser, at de gjenbruker mer, er mer bevisst på energiforbruket osv. Her har nordmenn mye å hente.
Positive toppledere
Thor Moen forteller at de stort sett møter svært positive og imøtekomne toppledere når de inviterer seg inn for å presentere selskapets metodikk.
– Over 70 prosent av det globale klimagassutslippet kommer fra byene. Skal vi klare våre klimamål, må vi alle ta ansvar. Sammen. Ingen klarer dette alene!