– En ny laptop tilsvarer sju flyturer fra Oslo til Bergen og tilbake

Nelly Flatland fra Atea

Kjøper din virksomhet nye laptoper, nettbrett eller mobiltelefoner når de gamle skal byttes ut? Og hva skjer med det som ikke lenger er i bruk. Tirsdag inviterte Klimapartnere Vestland og Atea til frokostmøte om Grønn IT, og de det store grønne potensialet som ligger i IT-utstyret vårt.

Se opptaket fra frokostmøtet her.

Regiondirektør Vest i Atea Norge, Erik Samsonsen, kunne tirsdag ønske klimapartnerne i Klimapartnere Vestland velkommen til årets første frokostmøte. Temaet var Grønn IT og Atea. Etter innledningen ga Samsonsen ordet til fungerende leder for bærekraft i, Nelly Flatland. Hun åpnet med en reality check om vårt IT-utstyrs betydelige klimafotavtrykk.

– Elektronikkens klimafotavtrykk er underkommunisert

Visste du for eksempel at:

Til sammenligning er ditt klimafotavtrykk hvis du flyr  Bergen-Oslo tur/retur cirka 86 kg Co2-ekvivalenter

– Det har vært mye fokus rettet mot matsvinn og tekstilbransjen den siste tiden, men hvorfor hører vi ingenting om elektronikk? Jeg tror det handler om at det oppleves som komplisert, og vanskelig å ta tak i. Samtidig er vi nødt til å gjøre noe, sa Flatland.

Enkelt grep kan redusere fotavtrykket med over 40%

På den positive siden kan man med enkle grep redusere eget klimafotavtrykk knyttet til IT. Å slette eller droppe unødvendige e-poster hjelper litt, men den store effekten ligger i hvordan virksomheten håndterer IT-utstyr som ikke lenger er i bruk.

Ved å resirkulere eller avhende IT kan du faktisk redusere klimafotavtrykket i den totale anskaffelsen med over 40%, i følge Flatland.

– Og hvis du som er IT-ansvarlig i din virksomhet klarer å overbevise ledelsen om dette, så får du plutselig en mye større bærekraftrolle, var rådet til de oppmøtte.

100% forpliktet

Et av tiltakene Atea har gjort for å øke bevisstheten rundt gjenbruk og resirkulering av IT-utstyr er opprettelsen av «100%-klubben». 100%-klubben består av virksomheter som har forpliktet seg til å resirkulere eller avhende 100% av sitt IT-utstyr.

– Det høres enkelt ut, men det kan være komplisert. Hvem er det for eksempel som eier PC-en din etter tre år? Er det du eller arbeidsgiver? Det å få oversikt over rutiner og avtaler kan være krevende, men det har en enorm effekt, sa Flatland.

Overrasket og inspirert

Leder av Klimapartnere Vestland, Renate Nedregård er takknemlig for at Atea ville være vertskap for tirsdagens frokostmøte. Hun fikk seg en øyeåpner under møtet.

– Det var oppsiktsvekkende på flere nivå. Jeg ble overrasket over hvor stort klimafotavtrykk én enkelt laptop har. På den andre siden er det forbausende enkelt å gjøre grep for å redusere egne utslippsbidrag betraktelig, sier hun

I 100%-klubben er det flere klimapartnere. Nedregård tror alle virksomheter ville hatt godt av en gjennomgang av egne rutiner for nytt og gammelt IT-utstyr.

– Bare det å sikre at IT-utstyret man kvitter seg med blir resirkulert eller gjenbrukt har enorm effekt. I tillegg tror jeg mange kunne vært mer bevisst på om de virkelig trenger å kjøpe helt nye laptoper, eller om deler av innkjøpet kunne bestått av brukte. Det er mange som har en arbeidshverdag som ikke krever en helt ny laptop, sier hun

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner