Becour fant klimaets Tinder-løsning

I 2020 ble den nystartede Fredrikstad-bedriften Becour AS fremhevet av Klimapartnere Viken som en aktør med ambisiøse mål om å gjøre energisystemet grønnere. I dag har Becour revolusjonert markedet med sin innovative tilnærming, og har på kort tid blitt en internasjonal suksesshistorie, med 15 ansatte fra seks forskjellige land.   

Gründer Hans Petter Kildal (54) har ledet selskapet siden starten i 2018. Hans kjennetegn på jobb er grønne sokker og tøfler, som symboliserer en kompromissløs tro på bedriftens misjon om en grønnere fremtid.  

Kildals klimaengasjement strekker seg tilbake til studiedagene ved Landbrukshøgskolen på Ås. Med spesialisering innen samfunnsøkonomi og bærekraft, gikk veien naturlig videre til kraftbransjen – først i Østfold Energi og senere i Bergen Energi, hvor han var med å etablere Klimapartnere Bergen. Fra 2021 til 2023 var han også styreleder i Klimapartnere Viken.  

Internasjonal vekst  

Siden oppstarten i 2018 har Becour fått investorer som Østfold Energi og Lyse, og i 2024 omsatte selskapet for over 250 millioner kroner. Selskapets kundebase er global, eksempelvis med flere kunder i Bangladesh enn i Norge. Med internasjonale, anerkjente merkevarer fra bilindustrien, noen av verdens største klesmerker, samt ledende banker på globalt nivå – er kundebasen både imponerende og mangfoldig.  

– Vi forlot gründerfasen i 2023. Det har tatt tid å bygge en solid portefølje av leverandører og kunder, men nå er vi en betydelig aktør internasjonalt, sier Kildal.  

Grunnleggelsen av Becour  

I 2018 etablerte Kildal Becour AS sammen med Synnøve Rubach og Rune Bøen. Selskapet ble raskt koblet til Klimapartnere Viken gjennom felles mål om å fremme grønn energi. Kildal beskriver Becours konsept som «strømleverandørenes Tinder»,  der bedrifter og produsenter av fornybar energi matches, slik at bedrifter kan velge sin energiopprinnelse basert på ulike preferanser. Mange bedrifter har klare ønsker når det gjelder spesifikke egenskaper ved kraftverkene, blant annet teknologi, beliggenhet, og hvilke bærekraftstiltak som er gjennomført eller ivaretatt på stedet..  

– For meg startet dette på 1980-tallet med en bekymring for sur nedbør, som viste hvordan problemer kan komme langveisfra. Engelske kullkraftverk slapp ut Svovel og Nitrogen i luften som ødela fiskevann som jeg var veldig glad i, sier Kildal.  

TYDELIG MILJØFOKUS: Logoen til Becour er illustrativt nok plassert i grønn mose, og gir straks et inntrykk av en bedrift som jobber for en renere verden. 

En grønnere fremtid  

Becour leverer opprinnelsesgarantier som dokumenterer at energien deres kunder bruker, er fra fornybare kilder. Selskapet har også utviklet en digital plattform, Marbly.com, som kobler energibrukere og produsenter direkte.  

– Over 70 prosent av bedrifters klimafotavtrykk kommer fra hvordan energien de bruker blir produsert. Vi hjelper dem med å dokumentere at energien de bruker har en ren og bærekraftig opprinnelse, forklarer Kildal.  

Tillit fra EU  

Becour har oppnådd anerkjennelse som en viktig aktør innen fornybar energi, og EUs konkurransemyndigheter benytter selskapet som sparringspartner for å forstå de grønne markedene bedre.  

– Vår modell sikrer at minst 80 prosent av inntektene fra opprinnelsesgarantier går direkte til de som produserer ren strøm. Tradisjonelt har mye av verdien blitt spist opp av mellommenn, forklarer Kildal.  

Formålet med Becour AS  

Gjennom Marbly.com gir Becour bedrifter muligheten til å velge og dokumentere bruk av fornybar energi. Plattformen er designet for å fremme bærekraft og sikre transparens, noe som hjelper kundene med strategi- og rapporteringsarbeid.  

Med en ambisiøs visjon og stadig økende innflytelse, fortsetter Becour å drive frem en grønnere fremtid – ett opprinnelsesbevis av gangen.  

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner