Hvert år genererer hver nordmann 28 kilo elektronisk avfall. IT-avfall er den raskest voksende avfallshaugen. Dette må vi gjøre noe med, og ATEA har tatt tak i problemet.
Man kan oppnå en stor miljøeffekt, og øke lønnsomheten til bedriften, ved å ta tilbake IT-utstyr inn igjen i verdikjeden. Dette inneholder verdifulle metaller og mineraler som kan brukes igjen og igjen, i stedet for å gå tapt. Disse mineralene er det stor mangel på. Derfor vil det være avgjørende for vårt videre forbruk at vi oppnår en høyere grad av sirkularitet av disse.
100% klubben
Atea har gått i front for å ta ansvar og jobbe for å hente inn elektronisk utstyr som bedrifter trenger å bytte ut. I 100% klubben forplikter medlemmer seg til å resirkulere 100% av IT utstyret. Her deles kompetanse, verktøy og erfaringer for å få til å resirkulere IT utstyret. Utfordringen er at det ikke finnes nok kunnskap om hvordan man skal få det til. Derfor er det viktig å gå sammen for å finne løsningene.
Verdikjeden til en PC er komplisert, og det er mye som kan gjenbrukes. Levetiden på PC-er og mobiler er kortere enn tidligere, og det er stor etterspørsel etter det siste nye.
Resirkulering av IT-utstyr har en stor økonomisk og ressursmessig betydning. Det er mer gull i ett tonn kretskort enn i ett tonn gullmalm! Det er mangel på en del av disse mineralene og metallene i verden, så vi er avhengig av å resirkulere og bruke om igjen det vi allerede har produsert. Men det er tydelig at det rett og slett ikke er kunnskap nok om verdien av alt IT-utstyret som blir liggende. Samtidig er det en økende forventning blant forbrukere, og særlig yngre generasjoner, at det tas grep.
Bra for bunnlinjen
Et eksempel er hentet fra Haugesund kommune, der ATEA har stått for innsamling og gjenbruk av 4223 enheter, noe som utgjør 70% av enheter i sirkulasjon. Dette tiltaket er både bra for ressursbruken, og bra for bunnlinjen. Det er enorme besparelser både i utslipp og kroner ved å levere inn igjen utstyret og få det inn igjen i en sirkulær loop.
Go IT Loop fra ATEA er et avhendingssystem. Bedriften bestiller et bur der man kan levere inn IT utstyr på en trygg måte, som så sendes til Sverige for resirkulering og gjenbruk, og det settes en verdi på det du leverer inn. En barriere for at folk leverer inn enheter er at de er redde for sikkerheten rundt datahåndteringen. ATEA sørger for sikker sletting på de enhetene de får innlevert.
Samtidig er ATEA opptatt av at bedrifter kan påvirke forbruket av IT-utstyr. Ansatte kan bruke mobilen litt lenger, og velge noe som varer lengre og er riktig for ditt bruk. Ta vare på det du har, med deksel på mobilen og tilsvarende. Oppfordringen er uansett: Lever tilbake alt alltid!