Skaper bærekraft gjennom sosial trygghet 

Den tradisjonsrike Fredrikstad-bedriften Denofa prosesserer nærmere en halv million tonn ikke-genmodifisert, avskogingsfri og bærekraftsertifisert soya i året. Ifølge selskapets bærekraftleder skyldes suksessen en kombinasjon av strenge kvalitetskrav og en trygg sosial plattform for de ansatte. 

Denofa har i årevis satt standarden for bærekraftig soyaproduksjon. De har, i samarbeid med de brasilianske eierne AMAGGI, klart å oppnå verdens laveste karbonfotavtrykk i soyaproduksjonen. 

Null genmodifisering 

Hege Rivedal Ødegaard, direktør for kvalitet, utvikling og bærekraft i Denofa siden 2019 viser til strenge EU-direktiver som krever full sporbarhet, samt Denofas egne, omfattende kvalitetskrav. 
– Hver eneste båtlast – på 30.000 tonn soya – gjennomgår 3.800 unike tester. Dette sikrer at vi alltid leverer 100 prosent ikke-genmodifisert soya, forteller hun. 

Norges eneste soyaprodusent har vært miljøsertifisert i en årrekke, og Rivedal Ødegaard har en solid bakgrunn fra næringsmiddelindustrien. Hun har vært ansatt i Denofa siden 2015, og er utdannet bioingeniør med en Master i matvitenskap fra NMBU. 

Regenerativt jordbruk 

Denofa har produsert olje, fett og proteiner i Fredrikstad siden 1912. Siden 2009 har selskapet vært en del av det brasilianske AMAGGI-konsernet, som er en ledende aktør innen bærekraftig jordbruk. 
– Soya er verdens viktigste proteinkilde og nøkkelen til bærekraftig matproduksjon globalt. AMAGGI satser på regenerativt jordbruk, som gjør det mulig å møte økt etterspørsel uten å ta i bruk nye arealer. Ved å kombinere kvegdrift og vekstområder – i tillegg metoder som vekstskifte, planting av dekkvekster og presisjonsjordbruk – kan de øke produksjonen på eksisterende arealer med inntil seks ganger, forklarer Ødegaard. 

Banebrytende sporing 

All brasiliansk soya som videreforedles av Denofa kommer fra Mato Grosso, hvor AMAGGI har utviklet sporingssystemet ORIGINAR. Systemet sikrer full sporbarhet helt ned til gårdsnivå. 
– AMAGGI er ledende globalt på sporbarhet. Norsk tilstedeværelse i Brasil er avgjørende. Vi stiller strenge krav og oppnår konkrete resultater. Våre soyabønner har vært sertifisert helt siden 2008. I 2015 signerte i tillegg Denofa og norsk landbruk en egen bransjeavtale om å kun kjøpe bærekraftig og avskogingsfri soya. Hvis noen spør meg om vår soya kan knyttes til avskoging, kan jeg ikke bare avkrefte det, men også bevise det. Vi har et sporingssystem i verdensklasse som garanterer at vår soya er 100 prosent avskogings- og konverteringsfri, sier Hege Rivedal Ødegaard. 

Verdifulle produkter 

Denofa foredler soyaen til tre hovedprodukter: soyamel, soyaolje og lecitin. 
– Lecitin er et ettertraktet tilsetningsstoff som utvinnes fra soyaoljen. Det brukes i alt fra bakevarer og sjokolade til sauser og supper – uten mengdebegrensning, forklarer Ødegaard. 

Norskledet bærekraft 

Selv om Norge står for kun 0,2 prosent av verdens soyaforbruk, representerer denne importen hele 17 prosent av den bærekraftsertifiserte soyaproduksjonen globalt. Ødegaard deltar jevnlig på inspeksjoner hos AMAGGI i Brasil og inviterer kunder, NGO-er og andre aktører til å delta. 
– Åpenhet skaper tillit og legger grunnlaget for varige, bærekraftige partnerskap. Gjennom slike turer viser vi både eksternt og internt at Denofa tar bærekraft på alvor, sier hun. 

Sosial bærekraft i Brasil 

På AMAGGIs marker i Brasil har sosiale tiltak skapt store endringer. Ansatte kan leie boliger for én symbolsk dollar i måneden, og lokalsamfunnene inkluderer skoler, kirker og mangfoldstiltak. 
– Det sosiale livet på disse områdene er en viktig faktor. AMAGGI har også løftet kvinners rolle i produksjonen, sier Ødegaard. 

38 år på laboratoriet 

I Denofas laboratorium møter vi Heidi Braaten, som har vært i selskapet i 38 år, de siste tre som laboratoriesjef. 
– Vi tester alle produkter for å sikre riktig sammensetning, inkludert vann- og oljeinnhold, samt frihet fra salmonella, forklarer Braaten. 
– Heidi er en uvurderlig ressurs. Når ingen andre finner svaret, vet vi at Heidi har løsningen, sier Ødegaard med et smil. 

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner