Bygger for 2,3 milliarder i miljøets og klimaets tegn 

Fredrikstad kommune skriver historie med sitt største byggeprosjekt noensinne: Det nye avløpsrenseanlegget FARA, med nitrogenfjerning og toppmoderne teknologi. Prosjektet, som har en prislapp på 2,3 milliarder kroner, markerer en milepæl innen bærekraft og miljø. Byggeplassen ble formelt åpnet i juni 2023, og anlegget skal settes i drift i 2027. 

Hos FREVAR KF er det stolthet å spore, særlig hos direktør Johnny Sundby (53) og klimaingeniør Lise Gunn Storeheier Karlsen (48), begge med to års fartstid hos FREVAR.  

Med 90 ansatte, som alle pryder kantinas vegger i portrettform, er fellesskapet sterkt – og turnover lav. 

– Vi er ikke bare en trygg arbeidsplass, men også i rask utvikling. Fokuset vårt ligger på kommende generasjoner, sier Sundby. 

Sundby, som selv bor på Hvaler innenfor FREVARs dekningsområde, er sivilingeniør innen kjemisk prosessteknologi og har bred erfaring fra bransjen, blant annet fra MOVAR IKS i Moss. Han er også styreleder for Østfold Avfallssortering og MIRA IKS. 

– Samarbeid mellom avfallssentre er alfa og omega for å drive utviklingen i bransjen videre, påpeker Sundby. 

FORAN ALLE: Sjefen sjøl, FREVARs direktør Johnny Sundby, foran portrettene av selskapets 90 ansatte som preger hele veggen i kantina. Han hevder fellesskapet er sterkt hos den kommunale bedriften. 

Fra kjemisk til biologisk  

FARA-prosjektet markerer et teknologisk paradigmeskifte for FREVAR. Det eksisterende kjemisk/mekaniske renseanlegget erstattes med et moderne anlegg som ved hjelp av biologiske prosesser fjerner nitrogen fra avløpsvannet. Endringen vil gi betydelige miljøgevinster, inkludert eliminering av klimagassutslipp innen ti år og et energipositivt anlegg. 

– Dette er en enorm satsing som tar oss inn i fremtiden. Vi investerer ikke bare i ny teknologi, men også i bærekraftmålene våre, sier Sundby. 

FARA er mer enn et renseanlegg – det er en investering i fremtidens bærekraft. Med dette prosjektet setter Fredrikstad en ny standard for miljøarbeid, både lokalt og nasjonalt. 

– Dette handler om mer enn vår tid. Det handler om de som kommer etter oss, avslutter Sundby. 

Det nye anlegget vil også inkludere avanserte funksjoner som trykkoking av slam, noe som vil øke effektiviteten i avfallshåndteringen. 

Klimaingeniør Storeheier Karlsen ser frem til å ta det nye anlegget i bruk: 

– Det er spennende å jobbe på FREVAR, hvor klima- og miljøhensyn står i sentrum. Utviklingen skjer raskt, og vi ligger i forkant med effektive og innovative løsninger. 

PÅ BYGGEPLASSEN: Direktør Johnny Sundby (t.h.) og klimaingeniør Lise Gunn Storeheier Karlsen har begge vært i FREVAR siden 2023, og kan stolt se at FARA – tidenes største byggeprosjekt i Fredrikstad – realiseres. Allerede i 2027 skal det nye avløpsrenseanlegget tas i bruk.  

En tredelt miljøsatsing 

FREVARs fremtidige fokus er klart definert i en strategiplan som ble oppdatert i 2023. Planen bygger på tre hovedsatsinger: 

Ferdigstillelse av FARA – en ny milepæl i bærekraftig avløpshåndtering. 

Utvikling av biogass og biogassanlegg, som erstatter fossilt drivstoff og fremmer klimanøytrale løsninger er en viktig satsning. Her bygger FREVAR et nytt oppgraderingsanlegg, som allerede når det åpner i 2026 vil kunne doble gassproduksjonen fra 2,5 til 5 millioner biodiesel i året.  

Karbonfangst, drevet av krav fra nasjonale myndigheter og EU, for ytterligere reduksjon av klimagassutslipp. 

– De store utfordringene må tas steg for steg, sier Sundby. Han peker også på behovet for å utligne konkurransen med Sverige: 

– Hvert år sender vi rundt én million tonn avfall fra Norge til Sverige – nærmere to tredeler av den totale avfallsmengden. Dette må vi finne bedre løsninger på.  

Storeheier Karlsen mener karbonfangst på avfallsforbrenning er avgjørende for at Norge skal nå sine klimamål i 2030. Å frakte avfall til nabolandene er uheldig også med tanke på hvor de gode fremtidsløsninger for bransjen bygges opp, avfallsforbrenning med karbonfangst. Å kunne håndtere vårt eget avfall, og beholde energien som reduserer belastningen på strømnettet (som fjernvarme og damp) har en viktig verdi vi ikke må gi fra oss.  For at vi skal klare det må Norge sette en enhetlig plan for CCS, på samme måte som for eksempel Sverige har gjort. 

Fakta om FREVAR 

FREVAR KF er blant Norges mest innovative miljøbedrifter, med en nøkkelrolle i bærekraftig ressursforvaltning: 

FREVAR har vært ISO-sertifisert på miljø siden 2000 og er medlem av Klimapartnere Viken. 

Med FARA-prosjektet skriver FREVAR KF et nytt kapittel i historien om Fredrikstad som en foregangsby for miljø og teknologi. Prosjektet er et bevis på hvordan lokale aktører kan ta globale utfordringer på strak arm – og vise vei for andre. 

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner