Suksessfull restaurering av Strengselva

Strengselva i Tvedestrand kommune har siden 50-tallet vært preget av mye erosjon og utslipp fra gårdsbruk, noe som har ført til redusert biologisk mangfold og økt flomfare i området. Det siste året har elveløpet i Strengselva derimot blitt gjenopprettet. Det har vært et felles initiativ fra grunneierne, kommunen, Storelva Elveierlag, fylkeskommunen og Agder vannregion om å restaurere elva. Prosjektet fikk 3.3 millioner kroner fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og 1.7 millioner kroner fra Agder fylkeskommunen.  

På 50-tallet ble Strengselva, som historisk sett har vært en “svingete” elv, rettet ut for å gjøre det enklere å benytte området for blant annet gårdsbruk og bygge veier. Konsekvensene av dette ble blant annet mer forurensing fra gårdsbruk som rant ut i elva, noe som medførte en reduksjon i det biologiske mangfoldet. I tillegg gjorde det at vannet rant fortere gjennom elva, noe som har ført til ytterligere erosjon.

På initiativ fra Storelva Elveierlag v/ Erling Lilleholt ble det med støtte fra Agder fylkeskommune og Statsforvalteren ble det igangsatt kartlegging av Strengselva i regi av Terrateknikk,  som avdekket svært dårlige forhold i elva.

Undersøkelsene av den økologiske tilstanden i elva viste tydelig at den var sterkt preget av både erosjon og forurensning. Disse prosessene har resultert i at elven inneholdt mye leire som dekket viktige gyteområder for fisk som laks og sjøørret, og langs store deler av elven var det også svake kantsoner. 

Bilde til venstre er tatt før restaureringen (juli 2022) og bilde til høyre tatt etter restaureringen (juli 2024).

Mange aktører involvert

I et forsøk på å redde elven har Storelva Elveierlag, Tvedestrand kommunen, Fylkeskommunen og øvrige grunneiere samarbeidet om kartlegging og å søke støtte til prosjektet. Det ble bevilget 5.5 millioner kroner til restaurering av Strengselva fra NVE og Agder fylkeskommunen.


Agder fylkeskommune v/Agder vannregion tok ansvar for å videreutvikle tiltaksplan, for tiltaksgjennomføring og finansiering av tre delstrekninger i Strengelva hvor fylkeskommunen er grunneier ved Holt landbruksskole og Fylkesveien. Tvedestrand kommune tok ansvar for resterende deler av tiltaksområdene i Strengselva.

Fylkeskommunen har også bidratt inn i prosjektet med kartlegging av kvikkleire i tiltaksområdene og vurdert sikkerhet i forhold til hvordan planlagte tiltak kan gjennomføres. Geoteknikk har også gjort hydrologiske målinger og analyser for erosjonssikring og flomberegninger.

Erosjon og forurensning

Erosjon er prosessen der vann river løs sand, jord og andre løsmasser fra elvebredden og drar det med seg videre i vassdraget. Dette gjør at kantsonen på elven “gnages ned” og kan skape flomproblemer.

Avrenninger fra landbruk fungerer ganske likt. Når det regner vil vannet dra med seg f.eks. jødsel ned i elvevannet. Dette påvirker vannkvaliteten og forårsaker partikkelforurensning.

Målet var å redusere utslipp fra landbruk og øke det biologiske mangfoldet. Deriblant ønsket de å øke mengden fisk i elven, noe de allerede ser resultater på. For å få fisken tilbake har de bla. lagt elvegrus både på elvebunnen og langs elvebredden. Dette bidrar til å stabilisere elvebredden, samt lage gyteområder for fisken. I tillegg har de plantet oretrær langs elvebredden. Røttene skaper en mer stabil kantsone ved at de “holder fast” jord og stein som ligger langs elvebredden og forhindre erosjon. Videre vil bladene, sammen med annen vegetasjon, kaste skygge over elven og gi beskyttelse mot rovdyr.

På under ett år har Strengselva forvandlet seg til en elv som er i bedre stand til å ta vare på livet både under og over vannet. Og selv om prosessen har vært omfattende og krevd samarbeid mellom mange ulike interessenter, er restaureringen blitt en stor suksess og egner seg som et godt eksempel til fremtidige prosjekter. 

 

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner