Gjør realfag til en lek!

I Norge finnes det 13 regionale vitensenter. For de to nordligste fylkene må du til Tromsø, eller til avdelingen i Alta, for å besøke vitensenteret i Troms og Finnmark. Klimapartnere Troms har tatt turen til Nordnorsk vitensenter for å lære mer om virksomheten og hvordan de jobber med eget klimafotavtrykk.  

Hva er et vitensenter?  
Tove Marienborg er direktør ved Nordnorsk vitensenter i Tromsø, som ble etablert i 2002 og er verdens nordligste vitensenter. Senteret er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter, hvor besøkende får lære ved å prøve og teste ut selv. «Vi som jobber her, er definitivt realfagsentusiaster og en god del av oss har også pedagogisk bakgrunn».

Vitensenteret har en utstilling med fire ulike tema: himmelen over oss, klima og vær, energi og miljø i nord, samt kropp og hjerne. Utstillingen har over hundre ulike installasjoner som de besøkende kan teste ut selv. I tillegg har senteret en rekke undervisningsopplegg for barnehager til og med videregående skole, og også egne opplegg for studenter og bedrifter. Undervisningsoppleggene er godt tilpasset læreplanene, for å sikre at skolene kommer til oss og får et relevant og godt utbytte av besøket. «Besøket skal fungere som et slags supplerende element til den ordinære undervisningen ved at undervisningsoppleggene gir et for- og etterarbeid for elevene som kommer til oss». Vitensenteret tilbyr også noe som heter Talentsenteret i realfag, som er et utvidet tilbud til elever med stort læringspotensial. «Dette er et tilbud som vi opplever at er veldig populært blant elever og skoler i regionen». 

«Alle våre undervisningsopplegg er lagt opp til å være praktisk; elevene aktiviseres i stor grad og må gjøre mye selv for å bidra til egen læring. Gjennom undervisningen og formidlingen vi tilbyr, har vi jo klima og miljø som tema. På alle undervisningsoppleggene våre, er det krav om at de skal kobles til et eller flere av FNs bærekraftsmål. Tanken er at i starten av undervisningen så skal det snakkes om bærekraftsmålene. Så her gjøres det også en jobb med å formidle viktig kunnskap til barn og unge».

Samarbeid med forskningsinstitusjoner og finansiering 

Vi driver med forskningsformidling, og flere av temaene i utstillingene utarbeides i samarbeid med blant annet Norges arktiske universitet. Vi er delvis finansiert fra kunnskapsdepartementet, via forskningsrådet. Ellers har vi en del nasjonale prosjekter som har vært søkt om gjennom ulike stiftelser. Vi er blant annet med som tredjepartner i et stort EU-prosjekt som handler om bærekraftig sjømat, kalt “Mr. Goodfish 3.0”. Prosjektet Mr. Goodfish ble opprinnelig startet i 2010 og går på å kunne gi forbrukerne god informasjon om hvilken sjømat som er bærekraftig i ulike regioner i Europa. Mr. Goodfish 3.0 fikk støtte fra EU nå i mai, og har partnere fra blant annet Kypros, Belgia og Frankrike. For å sikre at vi når ut til hele regionen med disse undervisningsoppleggene, mottar vi også støtte fra fylkeskommunen, særlig når det gjelder teknologi. Videre er samarbeider vi godt med de som var med på å stifte vitensenteret, som Troms Kraft og Sparebank1 Nord-Norge.  

Klimaavtrykk 

Som Klimapartner er vi i en litt spesiell situasjon, det er jo både fokus på hva vi kan bidra med i driften av vitensenteret- vi ble jo miljøsertifisert for to år siden med planer om resertifisering neste år. Der har vi jo fokus på hva vi kan gjøre for å redusere klimaavtrykket vårt, hvor vi har satt oss ulike mål. Vi har for eksempel veldig mye undervisningsmateriale som vi ikke lenger benytter oss av. Et av målene vi har satt, er at i stedet for at dette går rett til avfallshåndtering, har vi laget en liste over utstyr som vi ikke lengre bruker og som skoler i regionen kan overta dersom de ønsker det. Dette var en av de første tingene vi tok tak i. Videre har vi ofte aktiviteter tilknyttet skaperglede og gjenbruk for de som besøker oss. Her ønsker vi et nærmere samarbeider med blant annet Remiks og Framtiden i våre hender for å fremme fokuset på resirkulering og reparasjon.  

Når vi bygger noe nytt eller trenger nye møbler og elektronikk, vurderer vi alltid gjenbruk av det vi har før vi kjøper nytt. 

Tove Marienborg, direktør Nordnorsk vitensenter

Som et regionalt senter, reiser vi jo en del rundt om i regionen for å kunne tilby interaktiv undervisning. Her har vi også fokus på klimaavtrykk, at vi prøver å samkjøre mellom de ansatte og sørger for å utnytte dagen best mulig på skolen slik at vi begrenser unødvendige reising. Vi stiller også krav til våre leverandører og der det er mulig, prioriterer vi leverandører som er miljøsertifiserte. Det er ikke alltid mulig for oss å velge brukt, ettersom det ikke alltid tilfredsstiller krav til sikkerhet.

Visste du at du kan lage ditt helt eget insektshotell på Nordnorsk vitensenter med hjelp fra de ansatte? Insekter er avgjørende for økosystemets balanse da de pollinerer planter, bryter ned organisk materiale og er en viktig kilde til mat for andre dyr, og derfor like viktig for oss mennesker. De spiller en sentral rolle i jordbruksproduksjonen ved å bidra til pollinering av avlinger og kontrollere mengden skadedyr på en naturlig måte.

Nordnorsk vitensenter

Gå til nettside

Klimapartnere er nå i hele Norge. Ta kontakt med ditt lokale kontor dersom du har spørsmål eller ønsker å bli partner.

Kart over klimapartner-regioner