Fasaden på kunst-og kultursenteret Oseana i Bjørnafjorden rommer 540 kvm med solceller. Nå ønsker Oseana å bruke sin posisjon som Miljøfyrtårn til å gi grønn inspirasjon til publikum og andre kulturhus over hele landet.
Vil inspirere publikum
Ved hjelp av solcellene produserer Oseana store mengder energi, som igjen drifter en varmepumpe som henter sin energi fra Bjørnafjorden. Varmepumpeanlegget brukes til kjøling av bygget, i tillegg til oppvarming via gulvvarme, radiatorer, tappevann og ventilasjonsanlegg.
Innsiden rommer Griegsamlingen, konsertsal og kunstkafe, med kulturtilbud fra teater, konserter og bygdekino, og i løpet av ett år er over 80 000 besøkende innom. I 2017 ble kulturhuset sertifisert som Miljøfyrtårn, og har jobbet målrettet med energisparing og kildesortering. Nå ønsker Oseana å bruke sin posisjon som møtested til å inspirere publikum.
– Vi tror at når publikum besøker oss for å ta inn en kulturell opplevelse, er de samtidig åpne for en klimapåvirkning. Vi håper å gi publikum både en mulighet til å bidra med grønne tiltak i publikumsområdene på og ved huset, men også at de skal ta med seg grønn inspirasjon til hjem og arbeidssted, sier direktør ved Oseana, Ole Tobias Lindeberg.
Vil være foregangsbedrift
Oseana har blant annet laget en serie korte videoer som skal opplyse publikum og inspirere dem til å ta klimavennlige valg. Disse videoene blir vist på storskjerm før kinofremvisninger, og deles i sosiale medier.
Kulturhuset har satt seg som mål å være en foregangsbedrift for andre kulturhus og kulturarrangement. Direktøren ved Oseana, Ole Tobias Lindeberg, er styreleder i Norske Kulturhus, og er gjennom vervet pådriver for å sertifisere 126 kulturhus over hele landet som Miljøfyrtårn.
Vårt hovedfokus med tanke på klimamålene er å påvirke andre kulturhus, og få publikum til å ta et større klimaansvar ved å dele våre visjoner og kunnskap
Ole Tobias Lindeberg, direktør ved Oseana